Aprósütemények 3.
Tartalom:
Sárgabaracklekváros túróspite (Alexandra Wagensommer)
Forgácsfánk (Zsuzsamama)
Isler (Zsuzsamama)
----------------------------------------------------------------
Sárgabaracklekváros túróspite (Alexandra Wagensommer)
Hozzávalók:
Tésztához:
45 dkg liszt
30 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
1 csapott evőkanál vaníliás cukor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
Túrótöltelék:
1 kg túró áttörve ízlés szerint cukrozzuk
1/2 db citrom leve
8 evőkanál sárgabaracklekvár a kenéshez
Elkészítés: A vajat a liszttel elmorzsoljuk utána a porcukrot, vaníliás cukrot is beledolgozzuk. A vaj hideg legyen. Szódabikarbónát, citrom reszelt héját és a tojást hozzáadjuk és tésztát gyúrunk belőle, de ne melegedjen át.
Tegyük hűtőbe minimum félórát.
A túrót a cukorral és citrommal kikeverjük. Sütőt előmelegítjük.
A tésztát elfelezzük és a másik felét visszatesszük a hűtőbe. Kinyújtjuk téglalap formára és megszurkáljuk. Elősütjük kb. 7 percet és utána kivesszük a sütőből. Megkenjük a lekvárral majd elegyengetjük rajta a túrót. Kinyújtjuk a tészta másik felét és rárakjuk. Tojásfehérjével lekenjük, (ami megmaradt). 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Akkor vágjuk fel csak, amikor már kihűlt.
..............................................................
Forgácsfánk (Zsuzsamama)
Hozzávalók:
25 dkg liszt,
3 dkg vaj,
7 dkg vaníliás-cukor,
Fél dl tejföl,
2 db. Tojássárgája
1/2 dkg élesztő,
Kevés só.
2 cl rum
Zsír, vagy olaj
15 dkg baracklekvár
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojás sárgáját, az élesztőt (amit kevés cukros tejben felfuttattunk), pici sót, kávéskanál cukrot, evőkanál tejfölt .
Összegyúrjuk, cipóba formáljuk és félóráig hideg helyen pihentetjük.
Kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, ciframetélővel hosszú csíkokat vágunk belőle, amiből a képen látható kis masnikat formázunk. A megforrósított zsiradékba a tésztát belerakjuk (egyszerre nem sokat) és szép világos barnára sütjük.
Papírtörlőre kiszedjük és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Külön csészében lekvárt adunk hozzá.
.....................................................................
Isler (Zsuzsamama)
45 dkg liszt,
30 dkg vaj, hidegen
15 dkg porcukor,
3 tojás sárgája
1 vaníliás cukor,
1 citrom és egy narancs héja reszelve
1 sütőpor, pici só
1 evőkanál tejföl (csak, ha kell)
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Hűvös helyen fél órát pihentetjük.
Ezután vékonyra kinyújtjuk, és kerek formára szaggatjuk.
A korongok felére baracklekvárt teszünk, amire ráhelyezünk egy másik lapot. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Amikor kihűltek, akkor csokoládéba mártjuk.
Csokoládé:
4 dkg vajat gőz fölött felolvasztunk. Levesszük, beledobjuk a kis darabokra tördelt 1 tábla csokoládét, addig keverjük, amíg egynemű lesz a massza. Ha csoki darabok nehezen olvadnak, akkor kis időre tegyük vissza a gőzre.
........................................................................