Főtt tészták
Tartalom:
Babos tészta (Zsuzsamama)
Kelkáposztás tészta 2. (Zsuzsamama)
Darás tészta (Tóthné Erzsike)
Csirkemelles tészta (Júlia Kenesei)
Sütőtökös tészta (Magdolna Anana Ujcz)
Grízes tészta (Zsuzsamama
___________________________________________________
Babos tészta (Zsuzsamama)
Hozzávalók:
30 dkg szárazbab,
10 dkg húsos, füstölt szalonna,
1 fej hagyma,
2 sárgarépa,
3-4 gerezd fokhagyma,
3-4 paradicsom, 1 TV paprika
Ajánlott fűszerek: só, bors, őrölt pirospaprika, őrölt koriander és őrölt kömény
30 dkg száraztészta
Tehetünk még bele kis darab füstölt húst, vagy szalonnát.
Kevés zsiradékon megpároljuk a felkockázott szalonnát és hagymát, megszórjuk őrölt paprikával.
Hozzáadjuk a babot, a többi feldarabolt hozzávalót. Felöntjük vízzel. (A vizet menet közben is pótoljuk.) Fűszerezzük és puhára főzzük. Főtt tésztával tálaljuk
...........................................................................
Kelkáposztás tészta 2. (Zsuzsamama)
Hozzávalók:
10-15 dkg száraz tészta
10 dkg bacon, vagy más szalonna
50 dkg kelkáposzta
6-7 dkg dió
3 gerezd fokhagyma, összetörve
1 fej vöröshagyma, aprítva
3-4 ek olíva olaj
só, bors
A diót kevés olajon pirítsuk meg, majd aprítsuk fel.
Főzzük meg a tésztát, tegyünk félre egy kevés főzővizet.
A kelkáposztát daraboljuk, nagyobb darabokra, és tegyük forrásban lévő vízbe (kb. 3-4 percig főzzük).
A felaprított szalonnát süssük ropogósra, majd tegyük hozzá a vöröshagymát, és a fokhagymát, ezt is pirítsuk át.
Erre tegyük a darabolt, megpárolt kelkáposztát, és forgassuk jól össze, süssük át egy kicsit.
Keverjük össze a főtt tésztával. Ha szükséges, a főzővízből tehetünk rá, hogy szaftos legyen.
Végül megszórjuk az aprított és pirított dióval
.............................................................................
Darás tészta (Tóthné Erzsike)
Hozzávalók:
Elkészítése:
Alig gyöngyöző sós vízben szokásos módon kifőzzük a tésztát. Amikor kész, akkor leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és kevés olajat locsolunk rá és beleforgatjuk.
A búzadarát olajban megpirítjuk, megsózzuk, majd felöntjük 1.5 deci vízzel és gyorsan lefedjük, hogy ne fröccsenjen ki. A fedő alatt a dara megduzzad. Rövid pihentetés után összekeverjük és a tésztával is összekeverjük. Ízlés szerint még utána lehet sózni.
A céklát meghámozzuk, felnegyedeljük, hogy gyorsabban megpuhuljon, sós vízben megfőzzük. Amikor kihűlt felkockázzuk, és ecettel, cukorral, ha szükséges még sóval is ízesítjük. Célszerű a felhasználás előtti napon elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek.
.....................................................................
Csirkemelles tészta (Júlia Kenesei)
A mellet vékony csíkokra vágjuk, kevés olajon átsütjük.
Sózzuk, borsozzuk, a ráreszeljük a fokhagymát, rászórjuk a lisztet, felöntjük a főzőtejszínnel, és összefőzzük.
A tésztát megfőzzük, összekeverjük a mellel. Kivajazott tepsibe borítjuk. Lekenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal.
............................................................
Sütőtökös tészta (Magdolna Anna Ujcz)
ELKÉSZÍTÉSE:
A csirkehúst síkokra vágom, a szalonnát megpirítom az olajon, majd kiszedem. A szalonna kiolvasztott zsírján elősütőm a csirkehúst, majd hozzáteszem a cikkekre vágott vöröshagymát, a sütőtököt, tovább pirítom, fűszerezem, visszateszem a megpirított szalonnát, és készre párolom.
Közben kifőzöm a tésztát, és amikor majdnem kész a hozzáteszem a húsos raguhoz, lezárom a gázt, és hagyom 10 percig, hogy a felesleges levet fölszívja, és máris tálalható.
......................................................
Grízes tészta (Zsuzsamama)
A zsiradékot felforrósítjuk, rászórjuk a búzadarát, és folyamatosan kevergetve világos barnára pirítjuk, majd felöntjük egy nagy pohár (2,5 dl) vízzel. Lefedjük, amíg magába szívja a vizet és megpuhul (kb. 2-3 perc).
Közben kifőzzük a tésztát, jól lecsepegtetjük, majd összekeverjük a már megpuhult grízzel. Takarjuk le, és hagyjuk állni pár percet.
Tálaláskor megszórjuk porcukorral, és meglocsoljuk forró baracklekvárral Durvára tört diót is szórhatunk a tetejére.
...................................................................