ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsannamama.hupont.hu/



Főtt tészták  

 

Tartalom:

 

Babos tészta (Zsuzsamama)
Kelkáposztás tészta 2. (Zsuzsamama)
Darás tészta (Tóthné Erzsike) 
Csirkemelles tészta (Júlia Kenesei) 
Sütőtökös tészta (Magdolna Anana Ujcz)
Grízes tészta (Zsuzsamama
  
___________________________________________________

 Babos tészta (Zsuzsamama)

babos_teszta_cimke.jpg

 

 

Hozzávalók: 
30 dkg szárazbab,
10 dkg húsos, füstölt szalonna,
1 fej hagyma,
 2 sárgarépa,
3-4 gerezd fokhagyma,
3-4 paradicsom, 1 TV paprika
Ajánlott fűszerek: só, bors, őrölt pirospaprika, őrölt koriander és őrölt kömény
30 dkg száraztészta
Tehetünk még bele kis darab füstölt húst, vagy szalonnát.

Kevés zsiradékon megpároljuk a felkockázott szalonnát és hagymát, megszórjuk őrölt paprikával.
Hozzáadjuk a babot, a többi feldarabolt hozzávalót. Felöntjük vízzel. (A vizet menet közben is pótoljuk.) Fűszerezzük és puhára főzzük. 
Főtt tésztával tálaljuk

        ........................................................................... 

Kelkáposztás tészta 2. (Zsuzsamama)

 

kelkapsztas_teszta_cimke.jpg

Hozzávalók:
10-15 dkg száraz tészta
10 dkg bacon, vagy más szalonna
50 dkg kelkáposzta
6-7 dkg dió
3 gerezd fokhagyma, összetörve
1 fej vöröshagyma, aprítva
3-4 ek olíva olaj
só, bors
A diót kevés olajon pirítsuk meg, majd aprítsuk fel. 
Főzzük meg a tésztát, tegyünk félre egy kevés főzővizet.
A kelkáposztát daraboljuk, nagyobb darabokra, és tegyük forrásban lévő vízbe (kb. 3-4 percig főzzük).
 A felaprított szalonnát süssük ropogósra, majd tegyük hozzá a vöröshagymát, és a fokhagymát, ezt is pirítsuk át.
Erre tegyük a darabolt, megpárolt kelkáposztát, és forgassuk jól össze, süssük át egy kicsit.
Keverjük össze a főtt tésztával. Ha szükséges, a főzővízből tehetünk rá, hogy szaftos legyen.
Végül megszórjuk az aprított és pirított dióval

             .............................................................................

 

 Darás tészta (Tóthné Erzsike)

 

daras_teszta.jpg

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg Durum masnis száraztészta
  • 15 dkg Búzadara
  • 6 evőkanál olaj
  • 4 fej cékla
  • Cukor, ecet, só ízlés szerint
  •   

Elkészítése: 

Alig gyöngyöző sós vízben szokásos módon kifőzzük a tésztát.  Amikor kész, akkor leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és kevés olajat locsolunk rá és beleforgatjuk.   

A búzadarát olajban megpirítjuk, megsózzuk, majd felöntjük 1.5 deci vízzel és gyorsan lefedjük, hogy ne fröccsenjen ki. A fedő alatt a dara megduzzad. Rövid pihentetés után összekeverjük és a tésztával is összekeverjük. Ízlés szerint még utána lehet sózni.

A céklát meghámozzuk, felnegyedeljük, hogy gyorsabban megpuhuljon, sós vízben megfőzzük. Amikor kihűlt felkockázzuk, és ecettel, cukorral, ha szükséges még sóval is ízesítjük. Célszerű a felhasználás előtti napon elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek.

 

                   .....................................................................

Csirkemelles tészta (Júlia Kenesei)

 

csirkemelles_teszta.jpg 

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg csirkemell
  • 40 dkg száraztészta
  • 2,5 dl tejszín
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 10-15 dkg sajt

A mellet vékony csíkokra vágjuk, kevés olajon átsütjük.  
Sózzuk, borsozzuk, a ráreszeljük a fokhagymát, rászórjuk a lisztet, felöntjük a főzőtejszínnel, és összefőzzük.
A tésztát megfőzzük, összekeverjük a mellel. Kivajazott tepsibe borítjuk. Lekenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal.
               ............................................................

 

Sütőtökös tészta (Magdolna Anna Ujcz)

 

sutotokos_teszta.....jpg

 

  • HOZZÁVALÓK:
  • 1 db sütőtök
  • 2 db csirkecomb
  • 2 db kenyérszalonna
  • 2-3 szelet húsos erdélyi szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 dl tej és 2 dl víz
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • só, bors, fahéj
  • 3-4 levél zsálya    

ELKÉSZÍTÉSE: 

A csirkehúst síkokra vágom, a szalonnát megpirítom az olajon, majd kiszedem. A szalonna kiolvasztott zsírján elősütőm a csirkehúst, majd hozzáteszem a cikkekre vágott vöröshagymát, a sütőtököt, tovább pirítom, fűszerezem, visszateszem a megpirított szalonnát, és készre párolom. 

Közben kifőzöm a tésztát, és amikor majdnem kész a hozzáteszem a húsos raguhoz, lezárom a gázt, és hagyom 10 percig, hogy a felesleges levet fölszívja, és máris tálalható.

                         ......................................................

Grízes tészta (Zsuzsamama)

 

48.._.._grizes_teszta.jpg

 

  • 30 dkg széles metélt
  • 20 dkg búzadara
  • 2 dkg zsiradék
  • porcukor
  • baracklekvár

A zsiradékot felforrósítjuk, rászórjuk a búzadarát, és folyamatosan kevergetve világos barnára pirítjuk, majd felöntjük egy nagy pohár (2,5 dl) vízzel. Lefedjük, amíg magába szívja a vizet és megpuhul (kb. 2-3 perc). 

Közben kifőzzük a tésztát, jól lecsepegtetjük, majd összekeverjük a már megpuhult grízzel. Takarjuk le, és hagyjuk állni pár percet.

Tálaláskor megszórjuk porcukorral, és meglocsoljuk forró baracklekvárral Durvára tört diót is szórhatunk a tetejére.

 

...................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 16
Heti: 87
Havi: 568
Össz.: 95 066

Látogatottság növelés
Oldal: Főtt tészták
ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsamamaketto.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »