Levesek 3.
Tartalom:
Darálthúsos leves (Zsuzsamama)
Bableves (Zsuzsamama)
----------------------------------------------------------------------------
Darálthúsos leves (Zsuzsamama)
Hozzávalók 4-5 személyre:
Fél kg darált hús
2-3 szál sárgarépa
1-2 szál gyökér
1 fej vöröshagyma
Só, őrölt bors, késhegynyi őrölt paprika, esetleg vegeta
Elkészítése:
Pici zsiradékon (olaj / vagy zsír) megpároljuk az apróra vágott hagymát, és a karikázott sárgarépát, majd hozzáadjuk a darált húst, és tovább pároljuk a hús fehéredéséig. Ajánlott folyamatosan kevergetni, hogy a hús morzsalékos legyen. Öntsük fel, annyi vízzel amennyi levest szeretnénk készíteni. Tegyük bele a gyökeret is. Ha felforrt, akkor takarékra vesszük a lángot, és befűszerezzük. Szép lassú tűzön főzzük kb. 45 percig. A habot nem kell leszedni, gyönyörű tisztára elfövi. Végül tegyük bele a levesbetétet, és főzzük készre.
Ha sűrűbb levest szeretnénk készíteni akkor, mehet bele zöldborsó és /vagy párszem kockára vágott krumpli is.
......................................................................
Bableves (Zsuzsamama)
Hozzávalók:
10 dkg szalonna, kockázva
Fél kilogramm bab
Fél kilogramm füstölt hús
Két-két fehérrépa, sárgarépa, zöldségzöld, darabolva
Egy-egy paprika, paradicsom, darabolva
Egy vöröshagyma, kockára vágva
4-5 gerezd fokhagyma, reszelve, vagy törve
Pirospaprika
Olaj, vagy zsír
Ízesítők: só, egész kömény, ecet, tejföl.
A babot és a húst előző este beáztatjuk. Másnap megfőzzük a húst, ha puha, felaprítjuk, és félretesszük.
A hagymát a megpirított szalonnakockákon megfonnyasztjuk, hozzátesszük az összezúzott fokhagymát, meghintjük pirospaprikával. Rátesszük a leszűrt babot, felöntjük a húslével, félpuhára főzzük, majd a zöldségeket, paprikát, paradicsomot is hozzáadjuk és a hús levét felhasználva puhára főzzük. A sóval óvatosan bánni, mert a húslé nagyon sós lehet.
Amikor minden megpuhult, hozzáadjuk a főtt, felaprózott húst, ezzel is forraljuk egyet. Kevés ecettel ízesítjük.
Tejfölt is adhatunk mellé.
........................................................................