Aprósütemények 2.
Tartalom:
Omlós diós kifli (Gréta Benczik)
Linzerkarika (Zsuzsamama)
Meggyes piskóta (Alexandra Wagensommer)
Recept: (Zsuzsamama)
Londoni szelet (Zsuzsamama)
Nutellás túrógolyó (Judit Kozári)
Keksztekercs (Judit Kozári)
Almás, habos kocka (Judit Kozári)
Citromos keksz (Alexandra Wagensommer)
Búrkifli (Judit Kozári)
Mandulamag (Szabóné Julika)
Linzerkarika (Alexandra Wagensommer)
Négerkocka (Lia Violáné Marosi)
Túró-puffancs (Júlia Kenesei)
Csokis, áfonyás muffin (Tóthné Erzsike)
----------------------------------------------------------------------
Omlós diós kifli (Gréta Benczik)
Hozzávalók:
10 dkg dió
27,5 dkg liszt
15 dkg cukor
2 cs. burbon vaníliás cukor, csipet só
1 tojás
20 dkg vaj
A finomra darált diót elvegyítjük a liszttel, 7,5 dkg cukorral, 1 tasak vaníliás cukorral és a sóval.
Beledolgozzuk a tojást és a feldarabolt vajat, majd hideg kézzel összegyúrjuk. A tésztát háromfelé osztjuk, mindegyik adagot rúddá sodorjuk és kb. 2 órára hűtőbe tesszük.
A rudakat kb. 10-10 szeletre osztjuk és kifliket formálunk belőle.
Sütőpapírra fektetjük és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percet sütjük.
A maradék cukrot, a vaníliás cukorral összekeverjük és a forró kifliket a cukorba fogatjuk, majd rácson hűlni hagyjuk.
.............................................................
Linzerkarika (Zsuzsamama)
Linzerkarika
45 dkg liszt,
30 dkg vaj, vagy margarin (hidegen)
15 dkg porcukor,
3 tojás sárgája
1 vaníliás cukor,
1 citrom és egy narancs héja reszelve
1 sütőpor, pici só
1 evőkanál tejföl (csak, ha kell) + 20 dkg darabos dió – a tetejére
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Hűvös helyen fél órát pihentetjük.
Ezutát vékonyra kinyújtjuk, és kerek formára szaggatjuk. A korongok felének a közepére kis lyukat vágunk.
A korongokra baracklekvárt teszünk, amire ráhelyezzük a lyukas formákat. Tojásfehérjével megkenjük, darabos dióval megszórjuk.
180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
.............................................................
Meggyes piskóta (Alexandra Wagensommer)
A cukrot és a vajat habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, és közben mindegyikkel simára keverjük. Ezután a sütőporral elkevert lisztet adagoljuk hozzá, szakaszonként és közben kb. fél deciliter vízzel is hígítjuk. Végül a tojásfehérje habot keverjük bele, óvatosan. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejére kimagozott meggyet teszünk. Közepes tűznél sütjük. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.
.........................................................
Londoni szelet (Zsuzsamama)
Tészta:
4 tojássárgája
35 dkg liszt
10 dkg cukor
25 dkg vaj
fél csomag sütőpor
Tetejére:
sárgabarack lekvár
4 tojásfehérje
20 dkg cukor
20 dkg darált dió
1 vaníliás cukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy kisebb tepsit (20x30) kibélelünk vele. Sárgabarack lekvárral megkenjük. A tojások fehérjéből félkemény habot verünk, ezután apránként hozzáadjuk a cukrot, tovább verjük, hozzátesszük a darált diót, és a vaníliás cukrot, majd a habot rásimítjuk a lekvárral megkent tésztára. Mehet az egész a 180C-ra előmelegített sütőbe kb.25-30 percre.
[Aki még nem csinált ilyet, figyeljen, hogy a felvert habhoz apránként adja hozzá a porcukrot.]
................................................................
Nutellár túrógolyó (Judit Kozári)
Töltelék:
1/2 kg túró
16 g vaníliás cukor
2-3 ek porcukor
Nutella
Zselatin:
20 g zselatin
35 ml víz
Olvasztott tejcsokoládé.
A nutellát egy nyomózsákba töltjük, majd kis gombócokat nyomunk egy sütőpapírra, és betesszük a fagyasztóba, 3 órára.
A túrót krémesre pépesítjük.
Hozzákeverjük a porcukrot és a vaníliás cukrot.
A zselatint összeolvasztjuk a 35 ml vízzel és hozzáöntjük a túróhoz, majd alaposan összedolgozzuk, és a hűtőbe tesszük, 1 órára.
Mindent előveszünk a hűtőből, és gyors mozdulatokkal a tenyerünkbe lapítunk egy kis adag túrót, közepére helyezünk egy kis kupac nutellát, és gombócot formázunk belőle. A kezünket vizezzük be, akkor nem ragad hozzá a túró.
Végül felolvasztjuk a tejcsokoládét és megforgatjuk benne a golyókat. Hagyjuk megdermedni.
........................................................
Keksztekercs (Judit Kozári)
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg háztartási keksz
20 dkg porcukor
1 dl feketekávé
1 evőkanál lekvár, vagy dzsem
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2,5 dl tej
3 csomag vaníliás cukor
A krémhez:
10 dk vaj
15 dkg porcukor
3 csomag vaníliás cukor
Tészta elkészítése:
Az 50 dkg háztartási kekszet ledaráljuk, és elkeverjük benne a 20 dkg porcukrot, 1 dl kávét, 1 evőkanál lekvárt (tetszés szerint, bármilyen lehet), 2 evőkanál kakaóport, 3 csomag vaníliás cukrot, és a végén apránként hozzáöntjük a 2,5 dl tejet. Sima tésztát kell kapnunk, ami, nem ragad.
Töltelék elkészítése:
10 dkg vajat habosra keverünk a 15 dkg porcukorral és a 3 csomag vaníliás cukorral.
Süti összeállítása: A kekszes tésztát kinyújtjuk. A deszkát előtte porcukorral szórjuk le, hogy ne ragadjon oda a tészta. Majd elkenjük rajta a vajas krémet. Jó szorosan feltekerjük, és alufóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap, tálalás előtt szeleteljük.
.................................................................
Almás, habos kocka (Judit Kozári)
A tésztához a vajat a cukorral, a tojások sárgájával habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a vajas keverékhez adjuk a tejjel együtt, majd jól kikeverjük.
Egy kb 20x30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, a tésztamasszánkat rákenjük és elegyengetjük. (Nem kell megijedni, a tészta nem túl lágy és kissé ragadós is, de spatulával vagy akár kanállal a tepsibe lehet kenni. Sülés közben szépen, egyenletesen fel fog emelkedni.) A tésztára simítjuk a párolt almát és 180 fokon addig sütjük, amíg a tészta át nem sül (kb. 20-25 perc). Tűpróbával ellenőrizzük A tojások fehérjét a cukorral habbá verjük, az elősütött almás tésztára kenjük és megszórjuk szeletelt mandulával. 2-3 percig 180 fokon sütjük tovább a süteményt, ekkor kap egy kis kérget a hab. Ezt követően levesszük 140-150 fokra a hőfokot és addig sütjük, illetve szárítjuk így a süteményt, amíg a hab át nem sül (20-25 perc) Felül egy keményebb réteg legyen, alul puhább maradjon a hab.
Miután megsült a habos-almás sütemény, 10-15 perc pihentetés után szeletelhetjük.
.....................................................................
Citromos keksz (Alexandra Wagensommer)
A lisztet, sót, cukrot egy tálba mértem, hozzáadtam a reszelt citromhéjat és a margarinnal elmorzsoltam, a tésztát összegyúrtam. Nem tettem hűtőbe, egyből nyújtottam, kb. 4 mm vékonyra. Bármilyen kiszúró tökéletes hozzá, a lényeg hogy előtte kevés lisztbe kell mártani, úgy nem tapad a tésztához.
......................................................................
Búrkifli (Judit Kozári)
Búrkifli (8 db lesz belőle)
A leveles tésztát lisztezett deszkára kitekerjük. (Ha egy tömbben van a tészta, akkor vékonyra kinyújtjuk.)
A tojások fehérjét szétválasztjuk a sárgájától. a fehérjét kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot. A kemény cukros habhoz óvatosan hozzákeverjük a darált diót. Az egyik kinyújtott tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiknek megkenjük az egyik hosszanti szélét tojássárgájával. A tésztacsíkok közepére helyezzük a diós hab felét, és feltekerjük kifli alakúra. (alul maradjon a „ragasztott” széle.) A rudakat félbevágjuk, és patkó alakúra hajtjuk. A másik tésztával ugyanezt megismételjük.
175 fokra előmelegítjük a sütőt. A tepsit vékonyan kikenjük olajjal, a kifliket egymás mellé tesszük. Mindegyik tetejét megkenjük tojássárgájával, majd megszórjuk a darált dióval Kb. 25 perc alatt világos aranybarnára sütjük. Mikor kihűlt, megszórjuk a tetejét porcukorral.
................................................................
Mandulamag (Szabóné Julika)
Linzerkarika (Alexander Wagensommer)
Recept: Zsuzsamama főzőoldala
45 dkg liszt,
30 dkg vaj, hidegen
15 dkg porcukor,
3 tojás sárgája
1 vaníliás cukor,
1 citrom és egy narancs héja reszelve
1 sütőpor, pici só
1 evőkanál tejföl (csak, ha kell) + 20 dkg darabos dió – a tetejére
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Hűvös helyen fél órát pihentetjük.
Ezután vékonyra kinyújtjuk, és kerek formára szaggatjuk. A korongok felének a közepére kis lyukat vágunk.
A korongokra baracklekvárt teszünk, amire ráhelyezzük a lyukas formákat. Tojásfehérjével megkenjük, darabos dióval megszórjuk.
180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
..........................................................
Négerkocka (Lia Violáné Marosi)
5 tojás sárgáját kikeverni 25 dkg cukorral, majd hozzáadunk 25 dkg 1 sütőporral elkevert lisztet, 8 dkg zsírt, és annyi tejet, hogy piskóta sűrűségű anyagot kapjunk.
Kizsírozott lisztezett tepsiben 25 percig 180 fokon sütöm. Tűpróba ajánlott, sütők függvényében.
Hab: 5 tojás fehérjét 25 dkg porcukorral gőz fölött fölverjük, és a kihűlt, előzőleg baracklekvárral megkent tészta tetejére kenjük.
Csoki máz: 25 dkg cukrot 4 evőkanál tejjel, 3 dkg kakaóval felfőzünk, kis vajat keverünk bele. /Én étolajat szoktam./ Langyosan a hab tetejére kenjük.
.........................................................
Túró-puffancs (Júlia Kenesei)
Fél kg túró, összetörve
3 egész tojàs
1 nagy doboz tejföl (330g)
40 dkg liszt
1k.k szódabikarbóna.
Összekeverem, picit àllni hagyom. Forró olajba, evőkanàllal beleszaggatom.
Magàtól megfordul sütés közben. Vaniliàs porcukorral megszórom.
Jó étvàgyat
.....................................................
Csokis, áfonyás muffin (Tóthné Erzsike)
Hozzávalók:
1 kis üveg áfonya lekvár
Maffin hozzávalói: 12 dkg vaj+25 dkg cukor+1 vaníliás cukor+2 db tojás+30 dkg liszt+1csomag sütőpor+1 dl tej (+tetszőleges belevalók: mazsola, dió, aszalt gyümölcs, csokoládé, fahéj, kakaópor. (De ezek nélkül is nagyon finom az alapsütemény)
Csoki öntet hozzávalói: 9 evőkanál porcukor, 3 evőkanál kakaó por, dió nagyságú RAMA, és még 3 evőkanál forró víz. Dekor apró cukor gyöngy a díszítéshez
Elkészítése:
Muffin készítése: A megolvasztott vajba belekeverjük először a cukrot és a vaníliás cukrot, majd a tojás következik. Ezután jöhet a liszt, a sütőpor és végül annyi tej, hogy formálható masszát kapjunk. Ezután jöhetnek a tetszőleges hozzávalók, de most ezeket elhagytam. A maffin papírt behelyezzük a sütőformába, és csak félig (maximum ¾- ig) megtöltjük a tészta anyagával, mert sütés közben megnövekszik a térfogata.
200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, óvatosan levesszük róla a maffin papírt és megfordítva helyezzük egy tálcára. A tetejére áfonya lekvárt teszünk (ha olyan a formánk, akkor a mélyedésbe), majd a csoki öntet hozzávalóit összekeverjük és lecsurgatjuk a csoki mázzal a muffinokat és még a teljes megdermedés előtt rászórunk Dekor cukor gyöngyöket.
...........................................................