Diétás ételek 2.
Tartalom:
Narancslekvár (Zsuzsamama)
Zabpelyhes muffin (Zsuzsamama)
Grízes tészta (Zsuzsamama)
Rakott brokkoli (Zsuzsamama)
Gesztenyés csokitorta, lisztmentes (Judit Kozári)
Kukoricás bulgur (Zsuzsamama)
Sárgabaracklekvár, diétás (Zsuzsamama)
Diétás ebéd 2. (Zsuzsamama)
Borsópörkölt (Zsuzsamama)
Diétás palacsinta (Zsuzsamama)
Sült zöldségek (Judit Kozári)
-----------------------------------------------------------------------
Narancslekvár (Zsuzsamama)
5 db nagy narancs
1.5 dl üdítő (narancsos)
Édesítőszer
0.5 csomag dzsemfix
Készítés
A narancsokat megmossuk, majd félbe vágjuk és kézi facsaróval kinyomjuk a levét
A narancs levét és az üdítőt egy lábasba öntjük, felforraljuk belerakjuk az édesítőszert.
5-6 percig főzzük, majd a dzsemfixet is hozzátesszük. Utóbbival 3 percig főzzük.
Beleöntjük az üvegekbe.
Az üvegek tetejére frissen-tartó fóliát simítunk, erre szórjuk a tartósítószert. Majd rátesszük a kupakot, és
száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
..........................................................................
Zabpelyhes muffin (Zsuzsamama)
Hozzávalók:
15 dkg vaj
30 dkg zabpehely
15 dkg gyümölcscukor/édesítő vegyesen,
2 kávés kanál gyömbér,(friss reszelt, vagy por)
2 kávés kanál koriander (őrölt)
Kevés fahéj, vaníliás cukor
10 dkg durvára tört dió
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt szilva (aprítva)
2 tojás
4 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 kávéskanál sütőpor, vagy szódabikarbóna
Megolvasztjuk a vajat, majd hozzákeverjük a zabpelyhet, a fűszereket. Levesszük a tűzről és kihűtjük. Hozzákeverjük a sütőpor/szódabikarbónával elkevert lisztet, a cukorral habosra kevert tojásokat. A muffin-sütőt kibéleljük a papírral és belekanalazzuk a masszát. Szeletelt mandulával díszítjük. Forró sütőben sütjük, amíg a teteje kissé piros lesz. (15-20 perc)
Rost és édesítő tartalma miatt gyomor- és cukorbetegek is fogyaszthatják.
Friss gyümölccsel is lehet az aszalványokat helyettesíteni. Szerintem, azzal még finomabb.
......................................................................
Grízes tészta (Zsuzsamama)
• 30 dkg széles metélt
• 20 dkg búzadara
• 2 dkg zsiradék
• édesítő
•diétás lekvár
A zsiradékot felforrósítjuk, rászórjuk a búzadarát, és folyamatosan kevergetve világos barnára pirítjuk, majd felöntjük egy nagy pohár (2,5 dl) vízzel. Lefedjük, amíg magába szívja a vizet és megpuhul (kb. 2-3 perc).
Közben kifőzzük a tésztát, jól lecsepegtetjük, majd összekeverjük a már megpuhult grízzel. Takarjuk le, és hagyjuk állni pár percet.
Tálaláskor megszórjuk az édesítővel és meglocsoljuk forró baracklekvárral.
Durvára tört diót is szórhatunk a tetejére.
......................................................................
Rakott brokkoli (Zsuzsamama)
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli
30 dkg tejföl
2-3 dkg vaj
5-6 dkg zsemlemorzsa
5 dkg trappista sajt
1 db tojás
Fűszerek: só, bors, szerecsendió, koriander (őröltek)
Elkészítés:
Enyhén sós vízben félpuhára főzzük a rózsájára szétszedett brokkolit. Egy kevéske vajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, a tejfölbe belekeverjük a tojást és a fűszereket.
Egy tűzálló tál alját vékonyan meghintjük pirított zsemlemorzsával. A lecsepegtetett brokkolit ráhelyezzük (fűszerezzük).
Rászórjuk a maradék zsemlemorzsát, majd egyenletesen ráöntjük az ízesített tejfölt. Megszórjuk reszelt sajttal. A tetejét kevés pirított zsemlemorzsával díszítjük. A tetejére pici vajdarabkákat teszünk.
Előmelegített sütőben megsütjük. Melegen tálaljuk.
.........................................................................
Gesztenyés csokitorta, lisztmentes (Judit Kozári)
Hozzávalók egy kb. 22 cm átmérőjű tortához:
6 db tojás, 12 dkg cukor, 7,5 dkg vaj/margarin, 10 dkg étcsokoládé, 3 cl rum, 25 dkg gesztenyemassza, 6 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor, fél csomag sütőpor, csipet só, porcukor a díszítéshez
A kakaóporba elkeverjük a sütőport és a sót. A rummal fellazítjuk a gesztenyemasszát. Lágy habbá verjük az egész tojásokat a cukorral. Megolvasztjuk a vajat/margarint a csokoládéval. A tojásokhoz adjuk az olvasztott csokoládét, majd a gesztenyét, és a kakaóport.
Kivajazzuk a formát. A masszát a tortaformába töltjük. 170 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor porcukorral meghintjük.
......................................................................
Kukoricás bulgur (Zsuzsamama)
1 bögre bulgur (2,5 dl)
20-25 dkg kukorica
Só, bors, ételízesítő
Kevés zöldségzöld,
Kevés kaliforniai paprika
1 db kis paradicsom
A kukoricát kevés zsiradék, só és pici víz hozzáadásával puhára pároljuk.
A bulgurt fél liter sós vízben megfőzzük, majd a kettőt összekeverjük. Hozzáadjuk a zöldségzöldet, apró kockákra vágott piros paprikát, fűszerezzük. Paradicsommal díszítjük.
Fogyaszthatjuk főételként, vagy köretként.
.....................................................................................
Sárgabaracklekvár, diétás (Zsuzsamama)
Sárgabarack, bármilyen, más gyümölcs is lehet
Édesítőszer
Kevés citromlé
Tartósítószer
Frissentartó fólia
A gyümölcsöt forró vízbe tesszük. Az érettségtől, a barackok keménységétől függően 3-10 percig hagyjuk a forró vízben, ezután következik a hidegvíz, majd lehúzzuk a héját és kivesszük a magját.
Nagy lábasba rakjuk és főzzük. Fél óra, háromnegyed óra alatt megfelelően besűrűsödik. Amikor a lekvár eléri a kívánt állagot, apránként, hozzáadjuk az édesítőszert, a citrom levét, majd újraforrás után még kb. 10 percig főzzük. Ezután üvegekbe töltjük. Az üvegre frissentartó fóliát simítunk, erre szórjuk a tartósítószert, majd a kupakkal lezárjuk. Mehet a takarók alá 1-2 napra.
.................................................................
Diétás ebéd 2. (Zsuzsamama)
A hozzávalókat összekeverjük. Olajozott tepsibe borítjuk. Az öntethez valókat jól elkeverjük, hogy egynemű legyen, és a zöldségek tetejére öntjük. Sütőben átsütjük. Sajttal megszórva tálaljuk.
..................................................................
Borsópörkölt (Zsuzsamama)
Fél kilogramm zöldborsó
Negyed kilogramm tészta
Zöldségzöld
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 paprika
1 paradicsom
Olaj
Fűszerek: pirospaprika, bors, só
A hozzávalókból pörkölt alapot készítünk. Hozzáadjuk a zöldborsót. Kevés vízzel puhára pároljuk, fűszerezzük és hozzáadjuk az apróra vágott zöldet. Majd ráborítjuk a kifőtt tésztát. Összekeverjük. Tálaljuk.
...........................................................
Diétás palacsinta (Zsuzsamama)
A palacsintákat kisütjük és megtöltjük.
A diót összekeverjük a lekvárral és az édesítővel, majd felvert tojásfehérjébe keverjük.
.....................................................................
Sült zöldségek (Judit Kozári)
A paprikát vastagabb csíkokra vágom. A gombát nagyságtól függően félbe, vagy háromba. Az újhagymát centis karikákra. Cukkinit (ha kicsi) karikákra, ha vastagabb, akkor félkarikákra. A szeletek ne legyenek túl vékonyak, mert gyorsan és könnyen puhul a sütéstől. Spárgának az alsó részeit letörjük. Ahol elpattan, pont ott kell törni.
A zöldségeket fajtánként külön-külön (mindegyiknek más a sülési ideje) kevés olívaolajon megsütjük. Kicsit legyen barna a felületük, mert ettől kap finom ízt. Sózni csak tálaláskor szabad. Nagyon finom (aki szereti)
...........................................................