Piskóták, öntött-tészták 2.
Tartalom:
Csokis brownie (Gréta Benczik)
Zacher szelet (Zsuzsamama)
Kókuszos, foltos (Zsuzsamama)
Citromos, mákos villámsüti (Alexandra Wagensommer)
Lekváros piskóta (Judit Kozári)
Vargabéles (Magdolna Anna Ujcz)
Mákos süti (Alexandra Wagensommer)
--------------------------------------------------------------------------------
Csokis brownie (Gréta Benczik)
300 gramm tejcsoki (én fele tej-fele étcsokit tettem)
175 gramm vaj
75 gramm liszt
picike sütőpor, kb 1 mokkáskanálnyi
3 tojás
Egybe kell olvasztani 90 gramm csokit (210 gramm meg aprítva kell) és a vajat, aztán mehet bele a felvert tojás, meg a sütőporos liszt. Összekeverés után mehet bele a fele felaprított csoki, azt is összekeverni és mehet a tepsibe (kb. 20x20 centis kis tepsibe) és a maradék csokit meg a tetejére szórjuk.
180 fokon olyan 35 percig kell sütni.
........................................................................
Zacher szelet (Zsuzsamama)
Hozzávalók
(Egy 23 cm átmérőjű tortakarikához)
(Jelen esetben 20x30 cm-es tepsiben készült)
8 db tojás kettéválasztva
16 dkg cukor
13 dkg liszt
3 dkg kakaópor
½ zacskó sütőpor
Lekvár
1,5 tábla csokoládé
5-6 dkg vaj
A sütőt előmelegítjük 160-180 C-fokra.
A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral és a sütőporral.
A tojás sárgáját habosra keverjük a cukor felével.
A tojás fehérjéből és a maradék cukorból nem túl kemény habot keverünk,(a cukrot akkor kezdjük el hozzáadagolni, amikor már jó habos a fehérje), majd óvatosan összekeverjük a kihabosított sárgájával. Végül a lisztes keveréket, óvatosan hozzáadjuk.
Előkészített tortakarikába, vagy tepsibe töltjük.
Előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. (Vagyis tűpróbáig.)
A piskótát kihűtjük, kettévágjuk és lekvárral megkenjük.
A tetejére is kenjünk vékony réteg lekvárt, majd erre csoki-mázt öntünk.
1,5 tábla étcsokoládét 5-6 dkg vajjal, gőz fölött felmelegítünk, amíg teljesen egyneművé válik, nagyon kevés tejszínt öntünk bele. Néhány perc hűtés után, ráöntjük a tészta tetejére.
..................................................................
Kókuszos, foltos (Zsuzsamama)
Elkészítés:
Puding elkészítése, előírás szerint, de csak 8 dl tejben, 5 kanál cukorral és a kókusz-reszelékkel. Kihűtjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A cukrot elfelezzük. A felét a sárgájához adjuk. A cukor másik felével a fehérjét verjük fel. (Először a fehérjét félig felhabosítjuk, ezután szakaszosan adagoljuk hozzá a cukrot, amíg szép kemény, sima állaga lesz.)
A sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. Ezután a tészta többi alkotóit is belekeverjük. Ekkor a fehérje habját óvatos kevergetéssel adjuk hozzá.
Sütőpapíros tepsibe simítjuk, és erre rákanalazzuk a pudingos krémet.
Előmelegített sütőben 160-180 fokon 25-30 perci sütjük. Tűpróba! Tepsi méret: 35x30.
Ha kihűlt a tésztánk, a tejszínhabot a tetejére simítjuk, majd megszórjuk a kókusz-reszelékkel.
....................................................
Citromos, mákos villámsüti (Alexandra Wagensommer)
Elkészítés:
A lisztet, sütőport, darált mákot és a reszelt citromhéjat összekeverjük, féltre tesszük.
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral (fehéredésig). Majd belekeverjük a citromlevet és az olajat is. Végül fokozatosan (háromszorra) hozzáadjuk a lisztes keveréket, és a tejet is felváltva - közben persze szépen összekeverjük.
A tésztamasszát beleegyengetjük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 17 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, tehát végezzünk tűpróbát!)
A kihűlt tészta tetejét porcukorral meghintjük és kockákra vágva tálaljuk. Tepsiméret: kb. 20x25 cm.
.................................................
Lekváros piskóta (Judit Kozári)
Lekváros piskóta
Recept: Judit Kozári
Hozzávalók:
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
4 egész tojás
18 dkg liszt
1 cs sütőpor
Lekvár
A vajat a porcukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját
egyenként hozzáadjuk, majd a liszttel elkevert sütőport,
és a tojások kemény habját is belekeverjük.
Vajjal vagy zsírral jól kikent tepsibe egyenletesen elnyomkodjuk.
Amikor kihűlt, két lapra vágjuk. Egyik lapot megkenjük lekvárral,
másikat ráfordítjuk. Szeleteltjük, tálaláskor porcukorral megszórjuk.
.................................................................
Mákos süti (Alexandra Wagensommer)
Elkészítés:
Kapcsolja be a sütőt 180'fokra
Keverje össze a cukrot a tojással és a tejjel, majd adja hozzá a darált mákkal és sütőporral összekevert lisztet, végül a 2 evőkanál étolajat.
Öntse a masszát egy kizsírozott kilisztezett tepsibe vagy kapcsos tortaformába, ami 24 cm- es (ebben sütöttem), és az adott hőfokon süsse kb. 20. percig. Tűpróbával ellenőrizze, hogy megsült-e.
..............................................................
Vargabéles fodros kockából (Magdolna Anna Ujcz)
Hozzávalók 4 főre
170 gramm réteslap (6 db-ot használtam fel belőle)
20 dkg cérnametélt vagy széles-metélt vagy, amilyen otthon található !!
5 dkg vaj, vagy olaj
40 dkg túró
1 dl tejföl
2 db tojás
3-4 evőkanál kristálycukor
20 g vaníliás cukor
ízlés szerint reszelt citromhéj
szükség szerint étolaj a lapok lekenéséhez
1 db kisebb tojás a lekenéshez
Elkészítés 1 óra
A tésztát, enyhén sós vízben puhára főzzük.
Majd leszűrjük, és még forrón összekeverjük az olvasztott vajjal. vagy olajjal. Ezután teljesen kihűtjük.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A túrót egy tálba tesszük, villával kicsit összetörjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a 2 tojássárgáját, és alaposan összekeverjük.
Majd a felvert tojásfehérjét, apránként, óvatosan a túrós masszához keverjük.
Egy 25 x 20 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egy réteslapot helyezünk bele úgy, hogy a tepsi oldalát is befedje. Ezután lekenjük olajjal, majd rárakunk még egy réteslapot, azt is lekenjük olajjal, és rátesszük a harmadik réteslapot, de azt már nem kenjük le olajjal.
Ezután a réteslapra ráöntjük a tésztás-túrós masszát, majd a tetejét egyenletesen elsimítjuk.
A töltelék tetejét befedjük egy réteslappal, majd olajjal lekenjük, ráhelyezünk egy második réteslapot, és szintén lekenjük olajjal. Végül ráhelyezünk egy harmadik réteslapot, majd a tetejét lekenjük a felvert tojással.
Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten (170-180 C) 35-40 perc alatt készre sütjük.
Tálalás előtt a süteményt porcukorral megszórjuk.
.........................................................................