Édességek vegyesen
Tartalom:
Rákóci túrós, pohárkrém (Judit Kozári)
Pudingos, banános hasáb (Judit Kozári)
Erdeigyüm. pohárkrém (Judit Kozári)
Gyümölcsrizs (Tóthné Erzsike)
------------------------------------------------------------------------
Rákóci túrós, pohárkrém (Judit Kozári)
Hozzávalók:
12 dkg vajas keksz
16 dkg túró
0,8 dl görög joghurt
1/2 citrom reszelt héja
2 tk méz
2 ek baracklekvár
2 ek dióbél (ezt én lehagytam)
A kekszet durvára összetörjük egy zacskóban sodrófával vagy egy mozsárban, majd a desszertes poharak aljára szójuk.
A túrót alaposan összekeverjük a krémes görög joghurttal, a reszelt citromhéjjal és a mézzel.
A kekszmorzsa tetejére kanalazzuk, majd tetejére tesszük a lekvárt.
Száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a durvára vágott diót, majd megszórjuk vele a desszertet.
Pudingos, banános hasáb (Judit Kozári)
Hozzávalók:
A kekszet kikeverem az olvasztott vajjal, a kakaóporral. Őzgerincformát kibélelem folpackkal.
A formába belenyomkodom a kekszes masszát úgy, hogy a közepén mélyedé legyen, és minden oldalra jusson belőle. Beteszem a hűtőbe, amíg elkészítem a krémet.
A pudingport elkeverem a hideg tejben, majd felfőzöm. A tűzről levéve, belekeverem vajat, az édesítő szert. A krém felét a kekszes alapra kanalazom. Belefektetem a banánt, majd mehet rá a krém másik fele. Befedem néhány szem keksszel, majd ismét hűtőbe teszem. Pár óra múlva (vagy másnap reggel) kiborítom a sütit egy tálcára, leveszem a fóliát. A csokit megolvasztom, majd rácsurgatom/rákenem a sütire. Ismét hűteni kell.
.............................................................................
Erdeigyümölcsös pohárkrém (Judit Kozári)
Hozzávalók:
20 dkg darált keksz
tej
fél zacskó erdei gyümölcs
(bármilyen gyümölcs lehet)
cukor
½ kg túró
20 dkg mascarpone
A kekszet kevés tejjel átkeverjük, hogy egy kicsit összeragadjon. A gyümölcsöt botmixerrel áttörjük, ízlés szerint cukorral keverjük. Túrót habverővel átkeverjük, cukorral ízesítjük, szintén ízlés szerint. A mascarponét szintén habverővel, ízlés szerinti cukorral átkeverjük.
A poharak aljára a kekszet lenyomkodjuk, a tört gyümölcsöt rátesszük, majd erre a túrót, és rá a mascarponét. A tetejét reszelt csokival díszítjük.
.............................................................
Gyümölcsrizs (Tóthné Erzsike)
Elkészítése:
A rizst megmossuk és feltesszük főni a vízben. Amikor a vizet magába szívta, óvatosan villával megkeverjük, fellazítjuk, és felöntjük tejjel, és egy csipetnyi sót szórunk bele (minden tejes ételbe kell egy kevéske só). Villával belekeverjük a cukrot és a vajat, majd a vaníliás cukrot is.
A meggyet és az őszibarack konzervet lecsöpögtetjük külön-külön (ivólének elfogyasztható akár fele arányban hígítva is). Az őszibarackot felkockázzuk. Az almát hámozottan szintén felkockázzuk és lehet egy kis fahéjjal is megszórni. A meggyet, barackot és az almát lazán beleforgatjuk a rizsbe.
Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható!
Tálaláskor a tetejét díszíthetjük meggy szemekkel, de ízlés szerint megszórhatjuk cukrozott kakaó porral is vagy egy kevés fahéjjal.
.............................................................