ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsannamama.hupont.hu/

 

Kelt süti - Mézeskalács 

Tartalom: 


Mézeskalács ház-Bankóné Magdi
Diós és kakaós csiga (Tóthné Erzsike)
Adventi koszorú (Kudela Ildikó)
Mézeskalács házikó (Tóthné Erzsike)
Adventi naptár (Tóthné Erzsike)

       ------------------------------------------------------------------

Mézeskalácsház - Bankóné Magdi

mezeskalacshaz.jpg

 

HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
33 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
10 dkg porcukor
1 ek mézeskalács fűszerkeverék
1 tk szódabikarbóna
10 dkg vaj
1 dl méz
1 db tojás
 
Az összeragasztáshoz és a díszítéshez:
1 tojás fehérje
10 dkg porcukor
1kávés kanál citromlé
Egy csipet só
Egy evőkanál kukoricakeményítő 

Elkészítés:

  1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott vajat, a mézet és a tojást. Átkeverjük, és kézzel egynemű tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát jól kilisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd tetszőleges formákat szaggatunk belőle egy kiszúróval. A kiszúrók a www.sussvelem.com webáruházban kaphatók, de saját sablon alapján is elkészíthető.
  3. A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel 10-15 perc alatt készre sütjük. Világos barnára kell sütni.

Csak a már teljesen kihűlt mézeskalácsokat ragaszd össze. A díszítést saját ötlet alapján készítheted.

            .......................................................... 

Diós és kakakós csiga (Tóthné Erzsike)

 

dios_es_kakaos_csiga.jpg

 

Hozzávalók: 

(2 adagot süssünk, egyik tölteléke dió, a másiké kakaó legyen)

A tésztához (16 darab lesz)

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 0,5 dl tej
  • 5 ek olaj
  • csipet só
  • 1/2 cs sütőpor
  • 10 dkg porcukor (v. édesítőszer)
  • 2 cs vaníliás cukor

A diós töltelékhez

  • 1-2 ek olaj a tészta lekenéséhez
  • darált dió
  • porcukor
  • vaníliás cukor

A kakaós töltelékhez

  • 1-2 ek olaj a tészta lekenéséhez
  • kakaó
  • porcukor
  • vaníliás cukor

Elkészítés

  1. 1.    Egy tálban mérjük ki a túrót, a vaníliás cukrot, és a porcukrot, majd robotgéppel kezdjük el keverni. Pár perc után állandó keverés mellett fokozatosan öntsük hozzá a tejet, majd az olajat is.
  2. 2.    Ezután hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd kézzel összegyúrjuk. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd lekenjük az olajjal.
  3. 3.    A töltelékhez az ízlés szerinti mennyiségű diót vagy kakaót összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd egyenletesen megszórjuk vele, az olajjal lekent tészta tetejét.
  4. 4.    Ezután feltekerjük a tésztát, mint a bejglit, majd kb. 2 cm-es csigákra feldaraboljuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd ráhelyezzük a csigákat vagy vékonyan kiolajozzuk a tepsit.
  5. 5.    Előmelegített sütőbe tesszük a csigákat, majd közepes hőmérsékleten kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Addig elkészíthetjük a másik töltelékkel is a csigákat.
  6. 6.    Tálalás előtt a langyosra hűlt csigákat ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.

                   ................................................................

Adventi koszorú (Kudela Ildikó)

 

adventi_koszoru.jpg

Hozzávalók:
76 dkg liszt
34 dkg porcukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csapott evőkanál mézes fűszer
4 egész tojás
20 dkg méz
5 dkg margarin

Díszítéshez:
1 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál citromlé (vagy ecet)

Felmelegítjük a mézet a vajjal és félretesszük. Nagyobb tálba mérjük a lisztet és a porcukrot, belekeverjük a szódabikarbónát és a fűszert is. Közepébe ütjük a tojást, beleöntjük a langyos vajas mézet, majd fakanállal vagy a robotgép tésztakeverőjével összedolgozzuk. Zárható dobozban másnapig hűvös helyen pihentetjük. Ha nem használjuk fel az egészet, akkor a maradékot hűtőben tárolhatjuk.

Másnap kivesszük a tésztát, és alaposan meglisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 2mm vékonyra kinyújtjuk, úgy kb. 30x30-as négyzet alakura. Ezután jól meglisztezzük, és 4 rét hajtjuk (balról jobbra, alulról felfelé). A szabadon levő jobb felső sarkot levágjuk szív alakúra (előre elkészített papír sablont is használhatunk). Amikor újra széthajtogatjuk a tésztát, akkor kapjuk a képen látható formát, amelynek 8 szirma van.
A leeső részt újra átgyúrjuk, kinyújtjuk és 8 kiscsillagot (vagy hópihét) szaggatunk ki. Az ismét keletkező maradékot átdolgozzuk, és ebből 4db 6cm-es kört szaggatunk ki, amelyek mindegyikéből egy 4cm-es kört kiveszünk, mert ebbe jön a teamécses (próbáljuk bele).
Sütőpapírra helyezzük a lapot, és a 8 csillagot is a szirmok közé, így egybesülnek. Külön mellé tesszük a mécses tartó 4db karikát is, amit majd úgy ragasztunk fel középre (irókával). 
Előmelegített sütőben 180 fokon 6 perc alatt megsül.
A megsült tésztát kihűlés után pihentetjük pár órát, mielőtt díszítenénk.
A díszítést írókázásnak hívjuk.
Az írókához kávédarálóval porrá őröljük a kristálycukrot, majd átszitáljuk, így biztosan nem marad benne nagyobb szemcse. Hozzávegyítjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét a robotgép habverőjével kezdjük keverni, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot, majd a citromlét is. Nem lesz szükség az egész cukormennyiségre, csak annyit teszünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.
Terülőmázat ebből készítünk, úgy, hogy kis pohárban pár evőkanál masszát kevés vízzel folyósabbra hígítunk. A terülőmázat vizes ecsettel simítjuk el az alap tésztán, és száradni hagyjuk.
Az írókát külön nejlonzacskóba töltjük, tetejét elgumizzuk. A zacskó alján kis lukat vágunk a díszítéshez. Az irókával ragasztjuk fel a mécsest tartó köröket.
Száradás után, a képen látható módon (vagy fantáziánk szerint) díszítjük az adventi koszorút.

                         ....................................................

 Adventi naptár (Tóthné Erzsike)

 

.._75.._adventi_naptar.jpg


Hozzávalók:
A tésztához: 
76 dkg liszt
34 dkg porcukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csapott evőkanál mézes fűszer
4 egész tojás
20 dkg méz
5 dkg margarin
Díszítéshez:
1 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál citromlé
24x40 cm hosszú, 10 méteres,(azaz 960 cm) keskeny kb 3 mm széles bordó fényes szalag a csillagok felkötéséhez
Egy vesszőkoszorú és egy masni a felakasztáshoz

Elkészítése:
Felmelegítjük a mézet a vajjal és félretesszük. Nagyobb tálba mérjük a lisztet és a porcukrot, belekeverjük a szódabikarbónát és a fűszert is. Közepébe ütjük a tojást, beleöntjük a langyos vajas mézet, majd fakanállal vagy a robotgép tésztakeverőjével összedolgozzuk. Zárható dobozban másnapig hűvös helyen pihentetjük. Másnap kivesszük a tésztát, és alaposan meglisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 2 mm vékonyra kinyújtjuk és csillag formájú kiszúróval 30 darabot készítünk. Az igaz, hogy 24-re van szükségünk, de azért csináljunk 30-at, ha valamelyik nem jól sikerül, akkor legyen pótlásra lehetőség. A leeső részeket újra összegyúrjuk, és ismét fel lehet használni.
Ha nem használjuk fel az egész tésztát, akkor a maradékot hűtőben tárolhatjuk, hogy újabb formákat készítsünk belőle.
Minden csillagon a felakasztáshoz egy lyukat kell készíteni, ahol a szalagot átfűzzük. Ezt szívószállal kell csinálni.
Előmelegített sütőben 180 fokon 6 perc alatt megsül.
A megsült tésztát kihűlés után pihentetjük pár órát, mielőtt díszítenénk.
A díszítést irókázás-nak hívjuk.
Az írókához kávédarálóval porrá őröljük a kristálycukrot, majd átszitáljuk, így biztosan nem marad benne nagyobb szemcse. Hozzávegyítjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét a robotgép habverőjével kezdjük keverni, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot, majd a citromlét is. Nem lesz szükség az egész cukormennyiségre, csak annyit teszünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.

Az írókát külön nejlonzacskóba töltjük, tetejét elgumizzuk. A zacskó alján kis lukat vágunk a díszítéshez. Az irókával 1-től 24-ig terjedő számokkal kell ellátni a csillagokat. Ez jelenti a december 1-től 24-ig terjedő napokat.
A száradás alatt előkészíthetjük a 24 darab szalagot.
Száradás után, a képen látható módon díszítjük az adventi koszorút az átfűzött bordó szalagokkal. 
Minden nap a dátumnak megfelelő csillagot el kell fogyasztani, így jelölve az adventi időszak elteltét 

                   ....................................................

Mézeskalács házikó (Tóthné Erzsike)

 

mezeskalacs_haziko..jpg

 

Hozzávalók:

Itt egy jó adag mézeskalácshoz való mennyiséget adok meg, ami akár egy 6-8 fős háztartásban is bőven elegendő. Nyugodtan felezd a mennyiségeket.

  • 1 kg liszt
  • Fél kg méz (50 dkg)
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 4 tojássárgája
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 4 tk. őrölt fahéj
  • 3 tk. szárított gyömbér
  • 1,5 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1 tk. őrölt szegfűbors
  • Pár csipet őrölt szerecsendió

Elkészítése:

  1. 1.        A mézeskalács elkészítéséhez első lépésben keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket egy nagy tálban.
  2. 2.        Melegítsd fel a mézet egy lábasban alacsony lángon, amíg folyós nem lesz. Add hozzá a cukrot és a vajat, és hagyd, hogy teljesen elolvadjon. Közben egy másik tálban verd fel a tojásokat és a tojássárgáját.
  3. 3.        Hagyd, hogy a mézes-vajas-cukros keverék kézmelegre visszahűljön, és akkor add hozzá a tojásokat (különben összekapja). Keverd el jól a tojásokkal, hogy nagyjából egyneművé váljon.
  4. 4.        Öntsd a tojásos-mézes keveréket a száraz hozzávalókhoz. Egy kanállal, fakanállal vagy spatulával keverd el, amíg a liszt teljesen el nem tűnik.
  5. 5.        Fóliával letakarva, hűtőben pihentesd egy éjszakán át a tésztát.
  6. 6.        Sütés előtt a sütőt melegítsd elő 180 fokra, légkeverés nélkül.
  7. 7.         A maradék tésztát gyúrd újra, nyújtsd ki és szaggasd ki.
  8.     Kisebb adagokban, lisztezett deszkán vagy munkapulton nyújtsd ki fél cm vastagságúra a tésztát.    Szaggasd ki tetszésed szerinti mézeskalács formákkal, melyeket a Süss Velem webáruház >> -ból rendelheted meg.

A tészta vastagsága tulajdonképpen ízlés kérdése. A fél cm-re nyújtott a “hagyományos”, de lehet ennél vastagabbra is hagyni, akkor sokkal puhább, kevésbé keksz-szerű lesz a végeredmény. 

  1. 8.        Sütőpapírral bélelt tepsibe tedd a kiszaggatott formákat, és 8 perc alatt süsd ki.

A 8 perc a fél cm-es tésztára vonatkozik, ha vastagabbra hagyod, akkor tovább kell sütni.

  1. 9.        Hagyd teljesen kihűlni a sütiket, és tedd őket egy zárható dobozba két-három napra puhulni. Utána díszítsd, ehhez a tippeket lásd lejjebb. 

A mézeskalács fűszerezése teljesen egyedi lehet. Itthon leginkább az őrölt fahéj és szegfűszeg jellemző, és sokan tesznek bele reszelt citromhéjat is.

Az eredeti mézeskalács a sütés után általában még kemény. Ilyenkor érdemes egy zárt dobozba tenni, és 2-3 nap múlva elővenni. Ilyenkor a legcélszerűbb díszíteni is.

A díszített mézeskalács sokáig eláll, néhány napig még puha is marad. Így ha az ünnepekre készíted, akkor 4-5 nappal korábban érdemes megsütni, és 1-2 nappal korábban díszíteni. Így nem csak tökéletes lesz, de az ünnepekkor már nem kell a mézeskaláccsal bajlódnod. Akár egy héttel korábban is kisütheted.

Megrendelheted a díszítő mázt aSüss Velem webáruház >> -ból is. 

A díszítést irókázásnak is hívják. Házilag is készíthetünk irókázáshoz mázt.

Díszítéshez:

1 tojásfehérje

15 dkg kristálycukor

2 csapott evőkanál étkezési keményítő,1 teáskanál citromlé (vagy ecet), csipet só, amelytől sokáig fehér marad a máz

Az írókához kávédarálóval porrá őröljük a kristálycukrot, majd átszitáljuk, így biztosan nem marad benne nagyobb szemcse. Hozzávegyítjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét a robotgép habverőjével kezdjük keverni, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot, majd a citromlét is. Nem lesz szükség az egész cukormennyiségre, csak annyit teszünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.
Terülőmázat ebből készítünk, úgy, hogy kis pohárban pár evőkanál masszát kevés vízzel folyósabbra hígítunk. A terülőmázat vizes ecsettel simítjuk el az alap tésztán, és száradni hagyjuk.

Az írókát külön nejlonzacskóba töltjük, tetejét elgumizzuk. A zacskó alján nagyon kicsi lukat vágunk a díszítéshez, mert a máztól úgyis tágulni fog. Az irókával ragasztjuk össze a mézeskalács házikót. Amennyiben masszívabbat akarunk, akkor cukrot kell karamellizálni és ezzel kell rögzíteni, de vigyázzunk, mert égeti a kezünket, ha rácseppen!

                   ..................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 




 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 57
Heti: 160
Havi: 641
Össz.: 95 139

Látogatottság növelés
Oldal: Kelt süti - Mézeskalács
ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsamamaketto.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »