Rakott ételek
Tartalom:
Rakott árpagyöngy (Zsuzsamama)
Karfiolbomba (Zsuzsamama)
Rakott karfiol 1. (Zsuzsamama)
Rakott kelkáposzta egy kicsit másként (Magdolna A. Ujcz)
Rakott zöldbab (Magdolna Anna Ujcz)
Lusta tepsis csirke (Magdolna Anna Ujcz)
Kelkáposzta rakottas (Tóthné Erzsike)
Csirkecomb savanyú káposztával (Magdolna Anna Ujcz)
Csőben sült brokkoli (Kozári Judit)
Rakott-krumpli (Zsuzsamama)
Rakott csirkemell áfonyával (Szokolyi István)
-------------------------------------------------------------------------------
Rakott árpagyöngy (Zsuzsamama)
Hozzávalók:
10 dkg szalonna felkockázva, kisütve
30 dkg hántolt árpa, tisztítva, mosva
50-60 dkg savanyú káposzta, mosva, vágva
50 dkg vöröshagyma, félkarikára vágva
2 pohár kefir, vagy tejföl
1 csokor zöldségzöld, aprítva
Só, bors
A szalonnát kisütjük és kiszedjük egy kis tányérra. A zsírján megpirítjuk a vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a kisült szalonnakockákat.
A savanyú káposztát kevés vízben rövid ideig főzzük, pároljuk. Ha sok leve maradt, akkor leönthetjük.
Belekeverjük a zöldségzöldet. Keveset hagyjunk a tetejére.
Az árpát sós vízben feltesszük főni, menetközben lehet még a vizet pótolni. Kb. 20-30 perc alatt megfő. Kellemes rugalmas állaga lesz. Nem fog szétfőni.
Az alapanyagokat jénai edénybe rakjuk, rétegezve: árpa, hagyma, kevés tejföl, savanyú káposzta, és megint újra előröl.
Végül savanyú káposztával befedjük, és a maradék tejföllel meglocsoljuk.
Sütőben 20-30 perc alatt átsütjük.
Tálaláskor zöldségzölddel megszórjuk, és a kockázott szalonnával kínáljuk.
.......................................................
Karfiolbomba (Zsuzsamama)
Az egész karfiolt a fűszerekkel főzzük félpuhára. (Hideg vízbe tesszük fel, és a forrástól számított 8-10 perc alatt félpuha lesz.) Kivesszük a vízből, hagyjuk kihűlni. Közben lecsepeg róla a víz.
A kenyeret áztassuk vízbe, majd alaposan nyomkodjuk ki.
A darált húshoz adjuk hozzá a kinyomkodott kenyeret, az apróra összevágott vöröshagymát, nyomjuk bele a fokhagymát – amit előzőleg nagyon kevés zsiradékon kissé megfonnyasztottunk, majd sózzuk és fűszerezzük. Átkeverjük, majd adjuk hozzá az egész tojást, és jól dolgozzuk össze a masszát.
Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, rendezzük el rajta kör alakban a felszeletelt bacont. Ezután helyezzük a bacon közepére a kihűlt, egész karfiolt, majd rakosgassuk rá a fasírtot.
Ezután hajtogassuk rá a bacon szeleteket. Fedjük le alufóliával.
Előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Vegyük le a fóliát, tegyük magasabbra a hőfokot, és süssük szép pirosra. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni – kis ideig - mielőtt felszeletelnénk.
...............................................................
Rakott karfiol 1. (Zsuzsamama)
Elkészítés:
A megtisztított karfiolt bő, erősen sózott vízben, félpuhára főzzük. Közben a zsemlemorzsát az olajon világos barnára pirítjuk. A tejfölt elkeverjük fél teáskanál sóval. A karfiolt leszűrjük, még egy pici sóval megszórjuk.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, megszórunk morzsával, beletesszük a karfiolt, megszórjuk a zsemlemorzsával, (egy kicsit hagyjunk a tetejére), vajat tördelünk rá, és ráöntjük a tejfölt, majd megszórjuk a maradék zsemlemorzsával.
Előmelegített sütőben átsütjük 25-30 perc alatt. Köretnek, és főételnek is tálalhatjuk.
.....................................................................
Rakott kelkáposzta ( Magdolna Anna Ujcz)
Ízlés szerint fűszerek, / ki hogyan szereti / 4-5 db gomba, 1 kis pohár tejföl, és a maradék húsvéti / vagy hétvégi / sülthús, sonka / 1 db kisebb cukkini, de elhagyható, tehát a hűtőben talált maradékok, semmit nem dobunk ki jelszóval!
Elkészítése:
A káposztát leveleire szedve előfőzöm, a rizst megfőzöm a káposzta főzővizében, a többi hozzávalóból ragut készítek, a rizst és a ragut összekeverem, és megtöltöm a káposztaleveleket. Egy kizsírozott sütőedénybe szép sorban lerakom és a tetejére szórom a megmaradt apró káposztát. Meglocsolom egy kis olvasztott zsírral, és a tetejére kerül a tejföl, előmelegített sütőben készre sütöm.
.............................................................
Rakott zöldbab (Magdolna Anna Ujcz)
Hozzávalók:
4-5db csirkecomb vagy szárnya
1/2 cs. árpagyöngy, /gersli /
1/2 kg. zöldbab
2-3 db nagyobb sárgarépa ,
1 db karalábé, szára is amíg zsenge,
5-6 db gomba
1 db nagyobb vöröshagyma,
2 ek. zsír, vagy olaj ,
1 db joghúr, vagy kefir,
1 bögre víz, és fél tej.
Fűszerek: Kk. só, bors, kömény, majoránna, foghagyma 2-3 gerezd, 1 cs petrezselyem, lestyán, 1 ek. mustár, fűszerpaprika.
Elkészítése:
A húst, a joghúrt,a mustár, és a fűszerek feléből készített keverékkel bepácoljuk, hűtőbe tesszük.
A többi hozzávalót megpucoljuk, 2 cm db-ra felaprítjuk, és az árpagyönggyel / gerslivel /, a megmaradt fűszerekkel együtt a kizsírozott sütőformába öntjük, és jól összekeverjük. Erre fektetjük a bepácolt húsokat, és a maradék pácot a víz és tej keverékével kiöblítjük,és a húsokra öntjük. Előmelegített sütőben egy - másfél óra alatt készre sütjük, közben megnézzük, hogy az árpagyöngy hogyan puhul, és mennyi a lé rajta. Levesszük a fedelet és készre, pirosra sütjük. JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ.
..................................................
Lusta tepsis csirke (Magdolna Anna Ujcz)
Elkészítés menete
A csirkecombot megmossuk, megszárítjuk, ízlés szerint fűszerezzük. A hagymát megtisztítjuk és felszeleteljük. A sárgarépát lereszeljük. Ezt a lépést kihagytam, csak felkarikáztam a répát. A hagymát és a répát egy kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kukoricát a levével együtt, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a rizst és pár percig együtt főzzük. A hozzávalókat összekevertem, és a kizsírozott tepsibe öntöttem felöntöttem vízzel. Rátesszük a fűszeres csirkecombokat, majd lefedve kb. 40 percig sütjük 200 fokon. Ezután a fóliát eltávolítjuk, majd további 10-15 percig sütjük.
...................................................
Kelkáposzta rakottas (Tóthné Erzsike)
Elkészítése:
A megmosott kelkáposztát előkészítem: Kettévágom, majd mindegyik félből ék alakban kivágom a torzsát, és így könnyedén leveleire szedem. Levelenként kivágom a vastag fő levél eret, és azt félreteszem.
Forró vízbe őrölt kömény, majoránna, só, 3 egész fokhagyma gerezd, és a 3 babérlevél kerül, és ezt összeforralom. A babérlevelet ki kell dobni, a foghagymát félretesszük a húshoz. Ebbe a forró vízbe helyezem bele a káposzta leveleket, és 10 percig hagyom benne, majd leszűröm.
Rizst készítek a szokásos módon, de nem kell túl puhára főzni!
A darált húst lepirítom zsírjára. A vörös és fokhagymát felaprítom, és a petrezselyemlevelet is (szárát leveshez felhasználhatom). A káposzta levelének erét felaprítom, és hozzáteszem a forró vízből kivett 3 fokhagymát is és mindezt a lepirított húshoz teszem, fűszerezem majoránnával, őrölt köménnyel, sóval. Ha szükséges, egy kevés vizet hozzá lehet adni, hogy ne égjen le. 10-15 perc alatt elkészül. Minden pohár tejfölt 1-1 evőkanál pirospaprikával elkeverek.
A hús és rizs keverékéhez fekete borsot teszek és 2 percig állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek.
Kikent, zsemlyemorzsával megszórt tepsibe lerakom a leveleket teljes fedésben, még az oldalán is, rákenem a pirospaprikás pohár tejfelt, rárakom rizses húsos keverék felét, lefedem káposzta levelekkel, majd kikevert pirospaprikás tejfellel, ráteszem a rizses húsos keverék másik felét, lefedem a maradék káposzta levelekkel és végül a harmadik adag kikevert paprikás tejföllel befedem. 180-190 fokon 25-30 percig sütöm.
Kicsit várni kell, mert csak langyosan lehet felkockázni. Tálalásnál tejfellel díszíthető.
.........................................................................
Rakott csirkemell áfonyával (Szokolyi István)
A húst vékonyra felszeleteljük és beszórjuk a fűszerekkel.
A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a lereszelt sajtot, az aszalt áfonyát, és jól összekeverjük.
A sütőformát kizsírozzuk, zsemlemorzsával megszórjuk, és kibéleljük bacon szeletekkel.
A befűszerezett húsok harmadát lerakjuk körben a formába, meglocsoljuk a tojásos masszával, sajtot szórunk rá, majd tovább rétegezzük, utoljára a sajttal szórjuk meg. Végül ráhajtjuk a bacon szeleteket, és 190 fokon 80 perc alatt megsütjük.
Kihűlés után kivesszük a formából, és felszeleteljük.
..................................................................
Csirkecomb savanyú káposztával (Magdolna Anna Ujcz)
Elkészítés:
A hagymát és a sárgarépát megtisztítjuk. A hagymát elfelezzük, majd cikkekre vágjuk, a sárgarépát ferdén, kb ½ cm vastagságú szeletekre vágjuk. A szalonnát 2 cm-es kockákra, a kolbászt karikára szeljük. A combokat sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával meghintjük. A bőre alá 2-3 karika füstölt kolbászt, és apróra vágott foghagymát teszünk. A felkockázott szalonnából tegyünk a tepsi aljára és erre rétegezzük a káposztát, hagymát, sárgarépát. Fűszerezzük, és erre fektetjük a csirke-combokat, öntünk alá egy fél pohár, kb 200 ml vizet, lefedjük. 200 fokra előmelegített sütőben 35 -40 percig sütjük, majd a fedőt levesszük, kiszedjük a combokat, és a létől függően teszünk rá rizst és jól összekeverjük, visszatesszük a combokat, majd további 20 percig sütjük 170-180 fokon, amíg a rizs meg nem puhul.
.........................................................................
Rakott-krumpli (Zsuzsamama
A krumplit és a tojásokat megfőzzük. Ha kihűltek, meghámozzuk.
A szalonnát felkockázzuk, kiolvasztjuk, kivesszük a serpenyőből. Ugyanezt tesszük a bacon szalonnával és a felkarikázott kolbásszal is.
Az olvadt szalonnák, és a kolbász zsiradékát elkeverjük a tejföllel.
Egy megfelelő méretű sütőedényt kizsírozunk. A krumplit, tojást felkarikázzuk.
Az edényaljára lerakunk egy réteg krumplit, arra kolbászt és tojást tesszük. Ezt meglocsoljuk tejföllel. A tetejére krumpli kerüljön, arra pedig a maradék tejföl. A tálat betesszük az előmelegített sütőbe, körülbelül negyed óra alatt aranybarnára sül a teteje, akkor kész.
Ráhalmozzuk a kisütött szalonnakockákat és a bacon szalonnát.
............................................................................
Csőben sült brokkoli (Kozári Judit)
A brokkolit kicsi rózsákra szedjük, néhány percig félpuhára főzzük. A csirkemellet felkockázzuk, olajon fokhagymával átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
A vajat felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, majd felöntjük a meleg tejjel. Kézi habverővel simára keverjük, sózzuk, borsozzuk, míg krém állagú nem lesz.
Jénait kivajazzuk. Beletesszük a brokkoli felét, rá a húst, majd a brokkoli másik felét. Ráöntjük a mártást. Tetejére reszeljük a kétféle sajtot, meglocsoljuk a csirke zsiradékával. 180 fokon 40 percig sütjük, míg a sajt megpirul.
.........................................................................