Saláták:
Tartalom:
Vitaminbomba (Judit Kozári)
Káposztasaláta 2 (Zsuzsamama)
Csirkesaláta (Alexandra Wagensommer)
Céklás burgonyasaláta (Szokolyi István)
Rakott krumplisaláta (Tóthné Erzsike)
Sajtfondue (Judit Kozári)
Almasaláta (Zsuzsamama)
Görög saláta (Zsuzsamama)
Főtt tarja fr.salátával, főtt tojással (Tóthné Erzsike)
Káposzta-saláta (savanyú) (Zsuzsamama)
Hússaláta 2. (Zsuzsamama)
Sült franciasaláta (Tóthné Erzsike)
Mannheimi zeller sal. sült hússal (Tóthé Erzsike)
Zellerssaláta (Tóthné Erzsike)
-------------------------------------------------------------------
Vitaminbomba (Judit Kozári)
1 db cékla
2 db alma
3 db sárgarépa
1 citrom leve
2 evőkanál méz, kevés só
pirított dió, darabolva
olíva olaj
A céklát, almát, sárgarépát (nyersen) nagylyukú reszelővel, lereszeljük, hozzáadjuk a többi hozzávalókat. Jól összekeverjük. Jelen esetben nem italként, hanem salátaként fogyasztjuk.
„A három összetevő mindegyike egészséges, vitaminnal teli, s feltehetően együttes hatásuk fokozódik. Tehát mindenkinek hasznos lehet a fogyasztása. Olvassuk tehát, miért ajánlják!
A tapasztalatok szerint ez az ital megelőzi a rákos sejtek kialakulását, a máj, vese, hasnyálmirigy betegségeit és meggyógyítja a gyomorfekélyt. Megerősíti a tüdőt, megelőzi a szívinfarktust és csökkenti a magas vérnyomást, erősíti az immunrendszert. Ugyanakkor jót tesz a látásnak, lecsökkenti az izomlázat. Méregtelenít, javítja a bélműködést, jó a székrekedésre. Aki rendszeresen fogyasztja, annál meggyógyítja a pattanásokat és szépíti a bőrt, elűzi a kellemetlen leheletet és csökkenti a fájdalomérzetet.”
Forrás: http://hajraegeszseg.hu/cikk/2013-05-24/repa-ceklaalma-egyutt-tobbet-ernek
................................................................
Káposztasaláta 2 (Zsuzsamama)
Fél kg savanyúkáposzta
1 db sárgarépa
1 db lilahagyma
Kevés cukor, vagy édesítő,
2-3 evőkanál olívaolaj
(Ha szükséges: só, ecet.)
Amennyiben a káposzta túl savanyú, mossuk ki, vágjuk nagyobb darabokra. Keverjük össze a félkarikára vágott hagymával és a burgonyahámozóval forgácsolt sárgarépával. Keverjük össze, ízesítsük.
..........................................................
Csirkesaláta (Alexandra Wagensommer)
Hozzávalók:
0.5 kg csirkemell
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál szezámmag
1 dl olívaolaj
3 evőkanál szójaszósz
1 csapott evőkanál szárnyas fűszerkeverék
A salátához:
2 csomag saláta mix
2 paradicsom
2 csomag mozzarella sajt
1 fej vöröshagyma öntetpor
Elkészítés:
Megmossuk, csíkokra vágjuk a csirkemellet, majd megszórjuk a fűszerkeverékkel. A serpenyőbe beleöntjük az olajat, forrósítjuk, beletesszük a csirke húst, majd puhára pároljuk. Amint elkészült, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és a szójaszószt.
Majd szép barnára sütjük, ezután hozzáadjuk a szezám magot is. A salátával tálaljuk.
...........................................................
Céklás burgonyasaláta (Szokolyi István
Hozzávalók
30 dkg cékla
50 dkg burgonya
1 kis fej lila hagyma
2 alma
2 dl tartármártás
só, bors
Elkészítés
A céklát és a burgonyát külön-külön puhára főzzük, majd megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. Az almát nyersen felkockázzuk. A hagymát tisztítjuk és felkarikázzuk.
Egy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Hűtsük le és pihentessük pár órát.
....................................................................
Rakott krumplisaláta (Tóthné Erzsike)
60 dkg burgonya
6 db főt tojás
2 db közepes méretű lila hagyma
1 nagy pohár tejfel (450 ml)
4 púpozott evőkanál majonéz
Oregánó, só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
A burgonyát sós vízben héjában meg kell főzni, ha kihűlt, eltávolítjuk a héját, és a burgonya szemeket 3 részre elosztjuk.
A tejfölt a majonézzel és a fűszerekkel jól összekeverjük.
Az első adag burgonyát felkarikázzuk és az edény alján lerakjuk. A 3 főt tojást felszeleteljük, és a burgonyára rétegezzük. Ezután 4 evőkanálnyi majonézes keverékkel beborítjuk. 1 lila hagymát kettévágunk, és mindkét felét felszeleteljük, majd a majonézes keverékre terítjük.
Ugyan így járunk el a második adag burgonyával, melyet a meglévő majonézes keverékre rakunk, a 3 főt tojással, 4 evőkanál majonézes keverékkel és a második lila hagymával is
Végül a harmadik adag felkarikázott burgonyával befedjük az egészet, rákenjük a maradék majonézes keveréket, és díszíthetjük tetszés szerint pár szelet lila hagymával.
Hűtőbe tesszük 2 órára, hogy az ízek összeérjenek, de legjobb egy egész éjszakára behűteni.
Önállóan is fogyasztható, de köretként is megállja a helyét.
...................................................
Sajtfondue (Judit Kozári)
Fontos: Szobahőmérsékletű sajtokat használjunk! Azonos fajtákból készítsük. Például ementáli típusú sajthoz ne tegyünk penészes érlelésűt. Ha penészes sajtból készítjük, a penészt vágjuk le.
Hozzávalók: (4 főre)
50 dk, többféle kemény sajt
2 dl száraz fehér bor
1 gerezd fokhagyma
fehérbors
A sajtokat reszeljük le, vagy vágjuk apró kockákra. Az edényt kezdés előtt, belülről dörzsöljük be fokhagymával, majd öntsük bele a bort.
Több adagban tegyük a sajtot az edénybe. Alacsony hőmérsékleten olvasszuk fel, folyamatosan kevergessük, de ne forraljuk. (Ellenkező esetben gumiszerű lesz.)
Tipp: Az olvadó sajtba belekeverhetünk egy kis darabka vajat vagy kevés tejszínt. Vízzel sose hígítsuk
Mit mártogassunk? Fantáziánkra van bízva.
Lehet: pirított kenyércsíkok, kifli-karikák. Sárgarépa, cukkini, karalábé, csíkokra vágva, gombafejek, kelbimbó, sonka, főtt csirkemell, virsli, stb.
.................................................................
Almasaláta (Zsuzsamama)
2-3 alma
10 dkg mazsola
10 dkg darabolt dió
1,5 dl tejföl
1,5 dl majonéz
Kevés édesítő
fél citrom leve
Az almát apró kockára vágjuk, kevés citromlével meglocsoljuk. Hozzáadjuk a diót és a mazsolát, majd az édesítővel összekevert tejfölt és majonézt.
Ha megálljuk, hogy nem esszük meg rögtön, akkor jó, ha áll pár órát.
.......................................................
Görög saláta (Zsuzsamama)
Hozzávalók:
3-4 db kisebb, vagy1 db kígyóuborka
4 db paradicsom
1 db lilahagyma
15 dkg olívabogyó
1/2 db citrom leve
só, bors
15-20 dkg feta sajt
4 ek olívaolaj
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, és felaprítjuk.
A hozzávalókat – a feta sajt kivételével – összekeverjük, meglocsoljuk citromlével és összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott feta sajtot.
Végül meglocsoljuk az olívaolajjal, megkeverjük. Hűtőbe tesszük, hidegen fogyasztjuk.
.................................................................
Főtt tarja fr.salátával, főtt tojással (Tóthné Erzsike)
Hozzávalók:
Füstölt sonka sótartalmától függően só ízlés szerint kell a főző lébe, majd vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, fekete egész bors, pár szem boróka bogyó is. 190 gr. Üveges asztali torma, és mustár.
A 18 darab tojás, 10 perces, ezt az jelenti, hogy forrásponttól kezdve 9-10 percig kell főzni. Kivesszük a főzővízből és folyamatosan jéghideg vízzel folyatjuk, így pár perc múlva kényelmesen pucolható!. 1 csomag fagyasztott franciasaláta alap, só, vegeta, 1 pohár laktózmentes tejföl.
Elkészítése:
A fagyasztott franciasaláta alapot sós, vegetás vízben feltesszük főni. Forrás után még 1 percig hagyjuk főni, lefedjük és félre tesszük egy tálba kihűlni, majd sós, vegetás tejföllel bekeverjük. Amikor kihűlt, a tálaló tálba egyenletesen elrendezzük és a megtisztított tojásokat körkörösen és középen elrendezzük.
A főtt sonkát hagyjuk saját főzőlevében kihűlni, majd lecsepegtetjük és hidegen felszeleteljük és egy másik tálon elrendezzük.
Tálalás: A főtt sonkát franciasalátával, mustárral vagy tormával kínáljuk. Így glutén érzékenyek, cukorbetegek és laktózérzékenyek is egyaránt fogyaszthatják.
.....................................................................
Káposzta-saláta (savanyú) (Zsuzsamama)
Hozzávalók:
½ kg savanyú káposzta
1 db lila hagyma
Oliva olaj, cukor, vagy édesítő
A káposztát kissé kimossuk, kicsavarjuk, és kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a fél karikára vágott lilahagymát, két evőkanál olajat (a zsírban oldódó vitaminok beilleszkedése érdekében), kevés cukrot vagy édesítőt és 1 dl vizet. Jól összekeverjük és tálaljuk. Ha szükséges utána ízesítünk.
.............................................................
Hússaláta 2. (Zsuzsamama)
A combokról fejtsük le a húst, daraboljuk, és a többi felaprított alapanyaggal együtt csavarjuk rá a citromlevet, fűszerezzük, adjuk hozzá a majonézt, mustárt. Keverjük jól össze. Pirítós-kenyérrel, finom vacsora.
......................................................
Sült franciasaláta (Tóthné Erzsike)
Hozzávalók:
1 csomag fagyasztott franciasaláta alap
Só, vegeta
5 tojás
15 dkg sajt
2 pohár tejföl
Elkészítése:
A fagyasztott franciasaláta alapot sós, vegetás vízben feltesszük főni. Forrás után még 1 percig hagyjuk főni, lefedjük és félre tesszük 10 percre.
Egy nagyobb tálba öntjük a leszűrt franciasaláta alapot. 5 tojás és 1 pohár tejföl sózott keverékét ráöntjük, majd befedjük a lereszelt sajttal.
A tálat betesszük a hideg sütőbe (azért a hidegbe, hogy a tál ne repedjen meg), és 200 fokon megsütjük. Akkor kész, amikor a sajt egy kicsit kezd színeződni. Ez kb.35-40 perc.
Tálaláskor a tetejére kenjük a másik pohár tejfelt, és 8 szeletre vágjuk.
..............................................................
Mannheimi zeller sal. s. hússal (Tóthné Erzsike)
Hozzávalók:
40 dkg zellergumó
1 kávéskanál porcukor
1 citrom
2 darab nagyobb savanykás alma
1 tubus majonéz
2 dl tejszín vagy tejföl
1 doboz kukorica konzerv
1 doboz darabolt ananász konzerv
2 tojás nagyságú lila hagyma
4 főtt tojás
½ mokkáskanál őrölt fekete bors, só
1 kg sertéskaraj
1 csomag sertéshús fűszerkeverék
1 szál kolbász
Elkészítés:
1. A zellert meghámozom, megmosom, és uborkagyalun vékonyra felszeletelem, majd gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Sóval, cukorral megszórom, és citrom lével elkeverve a hűtőbe teszem, hogy a nyers zeller kissé megpuhuljon. De helyettesíthető kész zeller konzervvel, amely a TESCO-ban kapható. Amennyiben zellerkonzervvel készítjük, akkor annak a leve felhasználható és nem szükséges a cukor és a citrom hozzáadása.
2. Az alma magházát kiszedem, és vékonyra legyalulom. A zellerhez adom. Szeletelt lila hagymát, a lecsepegtetett kukorica konzervet és a darabolt lecsepegtetett ananászkonzervet és felszeletelt főt tojást keverjük hozzá. Az ananászkonzervben a darabokat szükség szerint még ketté lehet vágni. Az egészet tejszínnel (vagy tejföllel), a tubus majonézzel és az őrölt fekete borssal összekevert öntettel leöntöm. A majonézt lehet helyettesíteni mustárral is. Legalább 1 napra a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.
3.A sertéskaraj hosszába vágatot készítek és oda a kolbászt betöltöm. A sertéskarajt lemosom, lecsepegtetem és a fűszerkeverékkel minden oldalát jól beszórom és rányomkodom, hogy a forgatáskor ne szóródjon le. Ezt előző nap elvégzem, sütőfóliában állni hagyom 1 ek zsiradék és 1dl folyadék hozzáadásával. 40 perc alatt 190 fokon megsütöm. Hidegen felszeletelem.
......................................................................................
Zellersaláta (Tóthné Erzsike)
HOZZÁVALÓK:
40 dkg zellergumó
só
1 kávéskanál porcukor
1 citrom
2 darab nagyobb savanykás alma
1 tubus majonéz
2 dl tejszín vagy tejföl
1 doboz kukorica konzerv
2 főtt tojás
40 dkg sonka szalámi
Elkészítés:
A zellert meghámozom, megmosom, és uborkagyalun vékonyra felszeletelem, majd gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Sóval, cukorral megszórom, és citrom lével elkeverve kicsit megdinsztelem, hogy a nyers zeller kissé megpuhuljon. Amikor kihűlt a hűtőbe teszem, és azalatt elkészítem a további hozzávalókat.
Az almát negyedekre vágom, magházát kiszedem, és vékonyra legyalulom. A zellerhez adom. Szeletelt hagymát, a lecsepegtetett kukorica konzervet, a felkockázott sonka szalámit és felszeletelt főt tojást hozzá keverjük. Az egészet tejszínnel (vagy tejföllel), a tubus majonézzel és sóval összekevert öntettel leöntöm. Legalább 1 órára a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.
......................................................................