Rizses, tésztás ételek
Tartalom:
Rizses lencse (Zsuzsamama)
Kelkáposztás tészta (Zsuzsamama)
--------------------------------------------------------------------------------
Rizses lencse (Zsuzsamama)
Hozzávalók:
25 dkg lencse
15 dkg rizs,
10 dkg sonka, vagy húsos szalonna
1 vöröshagyma
Fűszerek:
só, őrölt kömény, bors, koriander
kevés zöldségzöld
Válogassuk át a lencsét, mert mindig van benne pár szem, ami nem odavaló. Ezután néhány órára áztassuk be, majd sós vízben főzzük puhára.
A rizst bő vízben főzzük puhára és szűrjük le, és öblítsük át hideg vízzel.
A sonkát vagy szalonnát vágjuk apró kockára és kevés olaj hozzáadásával pirítsuk meg, majd a felkockázott hagymát tegyük rá és pirítsuk tovább.
Ezután adjuk hozzá a lencsét és a rizst. Fűszerezzük, szórjuk meg az aprított zöldségzölddel, és tálaljuk. Igény szerint meglocsolhatjuk kevés olívaolajjal.
......................................................................
Kelkáposztás tészta (Zsuzsamama)
40 dkg száraz-tészta
25 dkg kockázott bacon
2 fej vöröshagyma, kockára vágva
80 dkg kelkáposzta, nem túl apróra darabolva
20 dkg sajt, reszelve
Só, bors, kömény, koriander
Egy nagyobb lábasban zsírjára sütjük a kockázott bacont, majd amikor már kezd színt kapni, hozzáadjuk az apróra felvágott hagymát, majd pár percig együtt pirítjuk tovább.
Végül beletesszük a felvágott kelkáposztát, ízlés szerint sózzuk, megszórjuk a fűszerekkel, és alaposan összekeverjük, kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Mire elpárolog a víz, meg is puhult.
Ezután belereszeljük a sajtot, majd összemelegítjük, hogy a sajt szépen elolvadjon. Kóstolás, fűszerezés.
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és rögtön a káposztára tesszük. Alacsony hőfokon, óvatosan összekeverjük, összemelegítjük.
Reszelt sajttal, vagy sült szalonnacsíkokkal tálaljuk.
.....................................................................