ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsannamama.hupont.hu/


 

Levesek 2. 

Tartalom:


Sült húsleves (Péter Manzéger)
Tejfölös, pikáns zöldbableves (Tóthné Erzsike)
Hagymaleves pirítóssal (Tóthné Erzsike)
Magyaros krumplileves (Tóthné Erzsike)
Brokkolikrém-leves (Judit Kozári)
Kaporleves (Tóthné Erzsike)
Tejfölös pikáns brokkoli-leves (Tóthné Erzsike
Tejfölös krumpli-leves (Zsuzsamama)
Gombaleves, tejfölös (Judit Kozári)
Csicseriborsó leves (Magdolna Anna Ujcz)
Zöldséges karfiol leves (Tóthné Erzsike)

 
           -------------------------------------------------------------------

Sült húsleves (Péter Manzéger)

sult_husleves.jpg

Sült húsleves (hagyományos húsleves, csak sütőben)

Hozzávalók: 
3 db csirke felső comb
3 db csirke szárny
(De bármilyen húsból készülhet. Sőt! Hús nélkül is!)
3 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 db kis karalábé
1 db krumpli
1 db kis zeller
1 db vöröshagyma
1 db tv paprika
1 db paradicsom
3 gerezd foghagyma
1 csokor petrezselyem
3 kocka húsleves kocka
egész bors
2 db babérlevél
csigatészta vagy cérnametélt ízlés szerint

Egy nagyobb jénaiba, vagy cserépedénybe, vagy öntöttvas lábasba készítjük.
Alulra rakjuk a húsokat egymás mellé. Rátesszük a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, fehérrépát, karalábét, krumplit, zellert. Egészbe tesszük bele a  vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, babérlevelet.  A fokhagymákat kés pengéjével megnyomjuk, beletesszük azt is. Zellert egy csomóban. Rámorzsoljuk a húsleves kockákat, rászórjuk az egész borsot.
Félig felöntjük az edényt vízzel. Lefedjük, betesszük a hideg sütőbe, majd felkapcsoljuk
a sütőt 150 fokra. 
Két óra elteltével megnézzük, esetleg kicsi vizet adunk hozzá, ha fér az edénybe. Ha szükséges átmozgatjuk a benne lévőket, hogy mindent érjen a víz. Kóstoljuk meg. Esetleg
egy kevés sóval ízesíthetjük. De óvatosan, mert ez egy erős ízvilágú leves lesz a töménysége miatt. De nagyon jó!
Tésztát főzünk hozzá. 
Tálalás előtt kivesszük az ehető hozzávalókat egy másik lábasba, rászűrjük a levest.
Szükség esetén rámelegítünk 

                        
................................................................... 

 

 

Tejfölös, pikáns zöldbableves

 

tejfolos_pikans_zoldbableves.jpg

 

Hozzávalók:
0.5 kg sárgahüvelyű zöldbab
1 ek zsiradék vagy olaj
1 közepes fej hagyma, és 2 gerezd fokhagyma
20 dkg sárgarépa
Fűszerek: 3 db babérlevél, só, őrölt fekete bors,
kevés kapor,
1 mokkáskanál ecet,
3 ek tejfel, 1 ek liszt.
 
Levesbetét lehet húsgombóc vagy egyszerűen virsli is. Én virslivel készítettem, de leírom a húsgombóc elkészítését is.
Húsgombóchoz kell 25 dkg apróra darált hús, 1 kisebb fej hagyma, 1 tojás, 2 ek búzadara, 2 ek zsemlyemorzsa, kevés petrezselyem, só, bors.
Elkészítése:
A hagymát felaprítjuk, és a zsiradékon megdinszteljük, majd hozzátesszük a sárgarépát és a zöldbabot is. Kicsit egybe pirítjuk, felöntjük vízzel, fűszerezzük és felfőzzük.
Amennyiben virslivel készül, azt külön főzzük meg, felaprítjuk és csak tálalás előtt tesszük a levesbe.
Ha húsgombóccal készül, akkor a felaprított hagymát megdinszteljük, az összes hozzávalóval összedolgozzuk, 10 percig a hűtőben pihentetjük és a leves első forrása után kis gombócokat készítünk vizes kézzel, és rögtön a levesbe tesszük, és ott főzzük meg.
10 perces forralás után a kaprot beletesszük a levesbe, és a tejfellel behabarjuk. Figyeljünk a hőkiegyenlitésre, mert a hideg tejfeles habaráshoz szükséges 1-2 merőkanál meleg levest hozzákeverni, hogy ne kapja össze a forró leves a tejfelt. Összeforraljuk, és a végén tesszük bele az ecetet, amely nagyon pikánssá teszi a levesünket. Jó étvágyat!

 

                            .............................................................

 


Hagymaleves pirytóssal (Tóthné Erzsike)

 

hagymaleves_piritossal.jpg

 

Hozzávalók:
4 nagyobb fej vöröshagyma
2 evőkanál zsiradék vagy olaj
Só, bors, fél liter víz
Személyenként 1 szelet pirítós, sajttal rámelegítve

Elkészítése:
A hagymát felszeleteljük, és a zsiradékon megdinszteljük. Hozzáadjuk a fűszereket és a vizet, készre forraljuk.
Tálalása:
Minden egyes tányérra egy sajtos pirítóst teszünk, és arra kell merni a kész levest.

               ..................................................................

 

Magyaros krumplileves (Tóthné Erzsike)

 

magyaros_krumplileves.jpg

 

Hozzávalók:

60 dkg burgonya, 1evőkanál zsiradék vagy 10 dkg szalonna,15 dkg füstölt kolbász, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 csipet petrezselyem, 2 db babérlevél, só, majoránna, pirospaprika, bors, néhány csepp ecet, 2 evőkanál tejfel, 1 evőkanál finomliszt, 1.7 dl víz.

Elkészítése 

A felaprított szalonnát zsírjára pirítom (vagy a zsiradékot felhevítem), beleteszem a felkarikázott füstölt kolbászt, ezzel is pirítom egy kicsit, hozzáadom a felaprított hagymákat, megdinsztelem. A felkockázott burgonyát hozzáadom, felöntöm vízzel és beleteszem a felkarikázott sárgarépát, babérlevelet, és a fűszereket. Készre főzöm, hozzáadom a petrezselymet, egyet forralok vele, néhány csepp ecettel ízesítem. Elkészítem a habarást, figyelve a csomómentességre és a hőkiegyenlitésre, behabarom a levest. Összeforralom és máris tálalható! Tálalásnál egy kevés tejfelt teszek rá, amelyre egy kicsi zöldség zöldet helyezek.

                   ..................................................... 

Brokkolikrém-leves (Judit Kozári)

 

154.._.._brokkoli_kremleves.jpg

Hozzávalók:
50 dkg brokkoli, 
10 dkg burgonya, 
1 fej hagyma, 
2 gerezd fokhagyma, 
2 dl tejszín, leveskocka, só, bors, 
15 dkg cheddar vagy gouda, vagy edami sajt

A brokkolit rózsáira szedjük, burgonyát apró kockára vágjuk. Hagymát felaprítjuk, fokhagymát szétnyomjuk. A hagymát megpároljuk, rádobjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a brokkolit és a burgonyát, rövid ideig átforgatjuk.
Fél liter vízzel felöntjük, beleteszünk egy leveskockát, hozzáadjuk a tejszínt, lefedjük. 10-15 percig főzzük, míg megfőnek a zöldek.
A levest összemixeljük, sózzuk, borsozzuk. A sajtot lereszeljük, 10 dkg-ot beleteszünk a levesbe, a többit tálaláskor a levesre szórjuk.

                      ..........................................................

Kaporleves Tóthné Erzsike)

 

kaporleves.jpg

 

  • Hozzávalók a leveshez:
  • 3-4 csomag friss kapor,
  • 1 pohár tejfel,
  • 1 púpozott kanál finomliszt,
  • só ízlés szerint, 1.5 liter víz.
  • Vajgaluska hozzávalói:
  • 3 dkg vaj,
  • 20 dkg liszt,
  • 10 dkg búzadara,
  • 1 egész tojás
  • só, mokkás kanál kurkuma.
  •  
  • Elkészítése:
  • A vizet feltesszük forrni, megsózzuk. A kaprot felaprítjuk és a forrásba levő vízhez adjuk. A tejfelhez hozzáadjuk a lisztet, alaposan elkeverjük, 1 dl vizet adunk hozzá simára keverjük kézi habverővel, kiegyenlítjük a meleg levesből vett 3 merőkanálnyi lével, és behabarjuk vele a levest, készre főzzük.
  • Közben elkészítjük a vajgaluskát. A vajat sóval habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, a kurkumát, a lisztet, és a búzadarát. Simára keverjük, és mokkás kanállal a forrásba levő levesbe szaggatjuk. Amikor a galuskák a leves felszínére jönnek, még 1 percig főzzük és máris tálalható
  • Díszítésként kaporral tálaljuk.
  •  

 

                      ..............................................................

 

Tejfölös pikáns brokkoli-leves (Tóthné Erzsike)

 

 

tejfeles_pikans_brokkoli_leves.jpg

Hozzávalók:

10 dkg kolozsvári szalonna, 15 dkg szeletelt sárgarépa, 1 csomag brokkoli (friss vagy fagyasztott egyaránt használható), só, bors, pirospaprika, petrezselyem zöldje, 4-5 csepp ecet, 1 pohár tejfel, 1 kanál liszt, víz. 

Elkészítése: 

A szalonnát csíkokra vágom és zsírjára pirítom. A sárgarépát a szalonnára teszem, és 1 percig pirítom. A brokkolit rózsáira szedem, a száráról a fás részt levágom, a többit felkarikázom és a vízzel felöntött zöldséges szalonnához teszem, fűszerezem. Roppanósra főzöm, és az ecetet és a petrezselyemzöldet beletéve behabarom, figyelve, hogy a habarás ne legyen csomós és a hőkiegyenlitésre is figyelni kell.

                     ............................................................ 

Tejfölös krumpli-leves (Zsuzsamama)

 

tejfolos_krumpli_leves.jpg

 

  • 3 db krumpli,
  • 1-1   paprika, paradicsom
  • 1 vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg kolbász
  • 1 kis pohár tejföl
  • Fűszerek: só, bors, pirospaprika
  • Őrölt bors, őrölt kömény, majoránna
  • 1-2   evőkanál ecet
  • Nokedlihez: tojás, liszt, kevés víz, só. 

Kevés zsiradékon megsütjük az apróra vágott vöröshagymát, zöldpaprikát. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát és pirospaprikát (nehogy megégjen). 

Felengedjük vízzel. Beletesszük a feldarabolt paradicsomot. Pár percig főzzük, majd belemehet a felkockázott krumpli, fűszerek. Amikor már majdnem kész, hozzátesszük a kolbászdarabokat, és beleszaggatjuk a nokedlit. Hozzáadjuk a tejfölt, ecetet, és egyet forralunk rajta.

                     ...................................................... 

Gombaleves,  tejfölös (Judit Kozári)

 

gombaleves_juca.jpg

 

  • Hozzávalók: 
  • 1 kg csiperkegomba,
  • 1 db közepes vöröshagyma,
  • 1-2 gerezd fokhagyma,
  • 2 szál sárgarépa,
  • 2 db húsleves kocka,
  • 1 nagy csomag petrezselyem,
  • 2 csapott evőkanál liszt,
  • 1 doboz kicsi tejföl,
  • olaj, őrölt piros paprika, só, bors
  •   

Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük. A végén 1-2 percig az apróra vágott fokhagymát is átsütjük. Rádobjuk a szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk. Elpároljuk a levét, amit ereszt. Rászórjuk a lisztet, kicsit átkevergetjük. Megszórjuk egy teáskanál őrölt piros paprikával. Felengedjük vízzel. Dobunk bele leveskockát. 10-15 percig főzzük. Beledobjuk a feldarabolt répát. Beleszórjuk az aprított petrezselyem felét. Addig főzzük, míg a répa megpuhul. Belekeverjük a pohár tejfölt. Ha kész, megszórjuk a petrezselyem másik felével. Kevés nokedlit szaggathatunk bele.

                       ............................................

Csicseriborsó leves (Magdolna Anna Ujcz)

 

csicseriborso_leves.jpg

 

  •  Hozzávalók:
  • 1 doboz csicseriborsó 
  • 1 db nagyobb sárgarépa 
  • 1 db fehérrépa 
  • 1 db. kisebb zeller 
  • 2 db krumpli 
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd foghagyma 
  • 1 ek zsír 
  • kis darab erőspaprika

 Fűszerek: só, pirospaprika, bors, majoránna, kurkuma, őrölt gyömbér 1 kiskanál chili-pehely, petrezselyem

1db tojásból, csipetke. 

Elkészítése: a vöröshagymát apróra, a többi zöldséget karikára és kis kockára vágjuk . A felforrósított zsírban megdinszteljük a hagymát, rátesszük a zöldségeket, tovább pároljuk , hozzátesszük a fűszereket , felöntjük vízzel, beletesszük a csicseriborsót ,és készre főzzük. Mielőtt elkészülne, beleteszem a csipetkét.

                     ...........................................................

 Zöldséges karfiol leves (Tóthné Erzsike)

 

.._76.zoldseges_karfiol_leves.jpg

  • Hozzávalók:
  • 1fej karfiol,
  • 2 szál sárgarépa,
  • 1 szál fehérrépa,
  • só ízlés szerint,
  • tejfel, és 1 kanál liszt a habaráshoz
  •  

Elkészítése: 

A karfiolt megmossuk és rózsáira szedjük, feltesszük főzni sós vízben.  A megtisztított zöldségeket karikára vágjuk, és a levesbe tesszük. Figyeljünk, a főzésnél ne legyen túlfőzve a karfiol, mert akkor nagyon szétesik. 

Végül a tejfelt a liszttel elkeverjük, felengedjük a leves levével, és ezzel behabarjuk a levest. Egy rövid időre még egybeforraljuk, és máris tálalható. Díszíthetjük zöldség zölddel.

 

                     ...................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 




 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 30
Tegnapi: 106
Heti: 279
Havi: 668
Össz.: 99 991

Látogatottság növelés
Oldal: Levesek 2.
ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsamamaketto.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »