Levesek 2.
Tartalom:
Sült húsleves (Péter Manzéger)
Tejfölös, pikáns zöldbableves (Tóthné Erzsike)
Hagymaleves pirítóssal (Tóthné Erzsike)
Magyaros krumplileves (Tóthné Erzsike)
Brokkolikrém-leves (Judit Kozári)
Kaporleves (Tóthné Erzsike)
Tejfölös pikáns brokkoli-leves (Tóthné Erzsike
Tejfölös krumpli-leves (Zsuzsamama)
Gombaleves, tejfölös (Judit Kozári)
Csicseriborsó leves (Magdolna Anna Ujcz)
Zöldséges karfiol leves (Tóthné Erzsike)
-------------------------------------------------------------------
Sült húsleves (Péter Manzéger)
Sült húsleves (hagyományos húsleves, csak sütőben)
Hozzávalók:
3 db csirke felső comb
3 db csirke szárny
(De bármilyen húsból készülhet. Sőt! Hús nélkül is!)
3 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 db kis karalábé
1 db krumpli
1 db kis zeller
1 db vöröshagyma
1 db tv paprika
1 db paradicsom
3 gerezd foghagyma
1 csokor petrezselyem
3 kocka húsleves kocka
egész bors
2 db babérlevél
csigatészta vagy cérnametélt ízlés szerint
Egy nagyobb jénaiba, vagy cserépedénybe, vagy öntöttvas lábasba készítjük.
Alulra rakjuk a húsokat egymás mellé. Rátesszük a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, fehérrépát, karalábét, krumplit, zellert. Egészbe tesszük bele a vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, babérlevelet. A fokhagymákat kés pengéjével megnyomjuk, beletesszük azt is. Zellert egy csomóban. Rámorzsoljuk a húsleves kockákat, rászórjuk az egész borsot.
Félig felöntjük az edényt vízzel. Lefedjük, betesszük a hideg sütőbe, majd felkapcsoljuk
a sütőt 150 fokra.
Két óra elteltével megnézzük, esetleg kicsi vizet adunk hozzá, ha fér az edénybe. Ha szükséges átmozgatjuk a benne lévőket, hogy mindent érjen a víz. Kóstoljuk meg. Esetleg
egy kevés sóval ízesíthetjük. De óvatosan, mert ez egy erős ízvilágú leves lesz a töménysége miatt. De nagyon jó!
Tésztát főzünk hozzá.
Tálalás előtt kivesszük az ehető hozzávalókat egy másik lábasba, rászűrjük a levest.
Szükség esetén rámelegítünk
...................................................................
Tejfölös, pikáns zöldbableves
Hozzávalók:
0.5 kg sárgahüvelyű zöldbab
1 ek zsiradék vagy olaj
1 közepes fej hagyma, és 2 gerezd fokhagyma
20 dkg sárgarépa
Fűszerek: 3 db babérlevél, só, őrölt fekete bors,
kevés kapor,
1 mokkáskanál ecet,
3 ek tejfel, 1 ek liszt.
Levesbetét lehet húsgombóc vagy egyszerűen virsli is. Én virslivel készítettem, de leírom a húsgombóc elkészítését is.
Húsgombóchoz kell 25 dkg apróra darált hús, 1 kisebb fej hagyma, 1 tojás, 2 ek búzadara, 2 ek zsemlyemorzsa, kevés petrezselyem, só, bors.
Elkészítése:
A hagymát felaprítjuk, és a zsiradékon megdinszteljük, majd hozzátesszük a sárgarépát és a zöldbabot is. Kicsit egybe pirítjuk, felöntjük vízzel, fűszerezzük és felfőzzük.
Amennyiben virslivel készül, azt külön főzzük meg, felaprítjuk és csak tálalás előtt tesszük a levesbe.
Ha húsgombóccal készül, akkor a felaprított hagymát megdinszteljük, az összes hozzávalóval összedolgozzuk, 10 percig a hűtőben pihentetjük és a leves első forrása után kis gombócokat készítünk vizes kézzel, és rögtön a levesbe tesszük, és ott főzzük meg.
10 perces forralás után a kaprot beletesszük a levesbe, és a tejfellel behabarjuk. Figyeljünk a hőkiegyenlitésre, mert a hideg tejfeles habaráshoz szükséges 1-2 merőkanál meleg levest hozzákeverni, hogy ne kapja össze a forró leves a tejfelt. Összeforraljuk, és a végén tesszük bele az ecetet, amely nagyon pikánssá teszi a levesünket. Jó étvágyat!
.............................................................
Hagymaleves pirytóssal (Tóthné Erzsike)
Hozzávalók:
4 nagyobb fej vöröshagyma
2 evőkanál zsiradék vagy olaj
Só, bors, fél liter víz
Személyenként 1 szelet pirítós, sajttal rámelegítve
Elkészítése:
A hagymát felszeleteljük, és a zsiradékon megdinszteljük. Hozzáadjuk a fűszereket és a vizet, készre forraljuk.
Tálalása:
Minden egyes tányérra egy sajtos pirítóst teszünk, és arra kell merni a kész levest.
..................................................................
Magyaros krumplileves (Tóthné Erzsike)
Hozzávalók:
60 dkg burgonya, 1evőkanál zsiradék vagy 10 dkg szalonna,15 dkg füstölt kolbász, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 csipet petrezselyem, 2 db babérlevél, só, majoránna, pirospaprika, bors, néhány csepp ecet, 2 evőkanál tejfel, 1 evőkanál finomliszt, 1.7 dl víz.
Elkészítése
A felaprított szalonnát zsírjára pirítom (vagy a zsiradékot felhevítem), beleteszem a felkarikázott füstölt kolbászt, ezzel is pirítom egy kicsit, hozzáadom a felaprított hagymákat, megdinsztelem. A felkockázott burgonyát hozzáadom, felöntöm vízzel és beleteszem a felkarikázott sárgarépát, babérlevelet, és a fűszereket. Készre főzöm, hozzáadom a petrezselymet, egyet forralok vele, néhány csepp ecettel ízesítem. Elkészítem a habarást, figyelve a csomómentességre és a hőkiegyenlitésre, behabarom a levest. Összeforralom és máris tálalható! Tálalásnál egy kevés tejfelt teszek rá, amelyre egy kicsi zöldség zöldet helyezek.
.....................................................
Brokkolikrém-leves (Judit Kozári)
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli,
10 dkg burgonya,
1 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 dl tejszín, leveskocka, só, bors,
15 dkg cheddar vagy gouda, vagy edami sajt
A brokkolit rózsáira szedjük, burgonyát apró kockára vágjuk. Hagymát felaprítjuk, fokhagymát szétnyomjuk. A hagymát megpároljuk, rádobjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a brokkolit és a burgonyát, rövid ideig átforgatjuk.
Fél liter vízzel felöntjük, beleteszünk egy leveskockát, hozzáadjuk a tejszínt, lefedjük. 10-15 percig főzzük, míg megfőnek a zöldek.
A levest összemixeljük, sózzuk, borsozzuk. A sajtot lereszeljük, 10 dkg-ot beleteszünk a levesbe, a többit tálaláskor a levesre szórjuk.
..........................................................
Kaporleves Tóthné Erzsike)
..............................................................
Tejfölös pikáns brokkoli-leves (Tóthné Erzsike)
Hozzávalók:
10 dkg kolozsvári szalonna, 15 dkg szeletelt sárgarépa, 1 csomag brokkoli (friss vagy fagyasztott egyaránt használható), só, bors, pirospaprika, petrezselyem zöldje, 4-5 csepp ecet, 1 pohár tejfel, 1 kanál liszt, víz.
Elkészítése:
A szalonnát csíkokra vágom és zsírjára pirítom. A sárgarépát a szalonnára teszem, és 1 percig pirítom. A brokkolit rózsáira szedem, a száráról a fás részt levágom, a többit felkarikázom és a vízzel felöntött zöldséges szalonnához teszem, fűszerezem. Roppanósra főzöm, és az ecetet és a petrezselyemzöldet beletéve behabarom, figyelve, hogy a habarás ne legyen csomós és a hőkiegyenlitésre is figyelni kell.
............................................................
Tejfölös krumpli-leves (Zsuzsamama)
Kevés zsiradékon megsütjük az apróra vágott vöröshagymát, zöldpaprikát. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát és pirospaprikát (nehogy megégjen).
Felengedjük vízzel. Beletesszük a feldarabolt paradicsomot. Pár percig főzzük, majd belemehet a felkockázott krumpli, fűszerek. Amikor már majdnem kész, hozzátesszük a kolbászdarabokat, és beleszaggatjuk a nokedlit. Hozzáadjuk a tejfölt, ecetet, és egyet forralunk rajta.
......................................................
Gombaleves, tejfölös (Judit Kozári)
Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük. A végén 1-2 percig az apróra vágott fokhagymát is átsütjük. Rádobjuk a szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk. Elpároljuk a levét, amit ereszt. Rászórjuk a lisztet, kicsit átkevergetjük. Megszórjuk egy teáskanál őrölt piros paprikával. Felengedjük vízzel. Dobunk bele leveskockát. 10-15 percig főzzük. Beledobjuk a feldarabolt répát. Beleszórjuk az aprított petrezselyem felét. Addig főzzük, míg a répa megpuhul. Belekeverjük a pohár tejfölt. Ha kész, megszórjuk a petrezselyem másik felével. Kevés nokedlit szaggathatunk bele.
............................................
Csicseriborsó leves (Magdolna Anna Ujcz)
Fűszerek: só, pirospaprika, bors, majoránna, kurkuma, őrölt gyömbér 1 kiskanál chili-pehely, petrezselyem
1db tojásból, csipetke.
Elkészítése: a vöröshagymát apróra, a többi zöldséget karikára és kis kockára vágjuk . A felforrósított zsírban megdinszteljük a hagymát, rátesszük a zöldségeket, tovább pároljuk , hozzátesszük a fűszereket , felöntjük vízzel, beletesszük a csicseriborsót ,és készre főzzük. Mielőtt elkészülne, beleteszem a csipetkét.
...........................................................
Zöldséges karfiol leves (Tóthné Erzsike)
Elkészítése:
A karfiolt megmossuk és rózsáira szedjük, feltesszük főzni sós vízben. A megtisztított zöldségeket karikára vágjuk, és a levesbe tesszük. Figyeljünk, a főzésnél ne legyen túlfőzve a karfiol, mert akkor nagyon szétesik.
Végül a tejfelt a liszttel elkeverjük, felengedjük a leves levével, és ezzel behabarjuk a levest. Egy rövid időre még egybeforraljuk, és máris tálalható. Díszíthetjük zöldség zölddel.
...................................................................