Ragus ételek
Tartalom:
Paprikás krumpli (Tóthné Erzsike)
Kuszkusz csirkével (Zsuzsamama)
Zöldséges csirke (Tóthné Erzsike)
Zöldséges csirkeragu (Zsuzsamama)
Zöldséges palacsinta, sertés és gombapörk. (Tóthné Erzsike)
____________________________________________________
Paprikás krumpli (Tóthné Erzsike)
Hozzávalók:
2 kg Burgonya, 2 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 db csemege paprika, 2 db húsos paradicsom, 10 dkg csemege szalonna, 10 dkg kolozsvári szalonna, só, őrölt fekete bors, őrölt kömény, édes nemes fűszerpaprika, 1 szál főzőkolbász, 1 pár debreceni, 1 szál lángolt kolbász, 1 szál parasztkolbász.
Elkészítése:
A szalonnákat felkockázzuk és zsírjára pirítjuk, beletesszük a hagymát, fokhagymát, pirítjuk 4-5 percig, hozzá tesszük a paradicsomot lehéjazva (mert kellemetlen, ha a héja pöndörödik, amikor megfő), a felaprított paprikát, majd a fűszereket.
Ezután a burgonyát is beletesszük, és 10-15 percig főzzük. Majd a kolbászokkal is még 10-15 percig főzzük alacsony lángon. A kolbászokat csak akkor karikázzuk fel, ha meggyőződtünk róla, hogy akik fogyasztják mindegyiket szeretik, különben csak 2-3 darabra elvágva tegyük a krumpliba, mert az ízek így is bele főnek, és mindenki a saját ízlése szerint fel tudja vágni amit fogyasztani akar. Lehetőség szerint a krumplit ne kevergessük, mert könnyen összetörik, ha esetleg már megfőtt. Savanyúsággal tálaljuk!
..............................................................
Kuszkusz csirkével (Zsuzsamama)
(Kuszkusz: A nagyon apró gabona-daraszemeket bevonjákliszttel)
A vízbe belemorzsoljuk a leveskockát, kis vajat, majd felforraljuk és a kuszkuszra öntjük. Lefedjük és állni hagyjuk kb 20 percig. Időnként villával keverjük át a szemeket.
A csirkemellet apró kockára vágjuk, és forró olajon megsütjük. Sózzuk, borsozzuk, majd a serpenyőből kivesszük, félre tesszük.
Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott gombát, paprikát és együtt pároljuk, puhulásig, megszórjuk aprított zöldség-zölddel, majd összekeverjük a hússal és a kuszkusszal. De lehet külön tányérra tenni a ragut, és mellé a köretet.
...................................................................
Zöldséges csirke (Tóthné Erzsike)
Elkészítése:
A húst megmosom és csíkokra szeletelem. A zöldségeket is tisztítom, mosom és aprítom. Kevés zsiradékon a vöröshagymát dinsztelem, majd beletéve a húst megpirítom, sózom, borsozom, fűszerpaprikával meghintem, majd a saját levében puhára párolom.
2 evőkanálnyi olajon dinsztelem a zöldségeket, majd saját levében roppanósra párolom.
A penne tésztát bő, sós vízben kifőzöm, leszűröm és az elkészült csirkemelles ragúval tálalom.
.........................................................
Zöldséges csirkeragu (Zsuzsamama)
A hagymát kevés zsiradékon megpároljuk, hozzáadjuk a húst. Együtt sütjük őket pár percig. Majd hozzáadjuk a sárgarépát, fűszerezzük. Ezután öntsünk rá kevés vizet és pároljuk félpuhára. Adjuk hozzá a zöldborsót és pároljuk az egészet puhára. Ha szükséges pótoljuk a vizet.
Amikor minden puha, még ízesítjük, elforraljuk a felesleges vizet, megszórjuk a liszttel, és felengedjük a tejszínnel, meg egy kevés vízzel. Végül rászórjuk a zöldségzöldet. Tésztával, vagy rizzsel tálaljuk.
....................................................................
Zöldséges palacsinta (sertés és gombapörk.) (Tóthné Erzsike)
Elkészítése:
Az almát, cukkinit és a céklát meghámozzuk, és külön-külön tálba lereszeljük. A szokásos módon palacsinta tésztát készítünk, de egy kicsit sűrűbbre készítjük a szokásosnál. Háromfelé osztjuk.
Az egyikbe belekeverjük a reszelt almát, ízlés szerinti cukrot és fahéjat.
A másikba belekeverjük a cukkinit, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük bazsalikommal, tárkonnyal és oregánóval. Így egy kellemes pikáns ízt érünk el.
A harmadikba belekeverjük a céklát, melyet ízlés szerint sózunk, és kicsit borsozzuk.
Felváltva sütjük ki kevés forró olajban és rétegezve egymásra helyezzük. Nyolcfelé szeleteljük, mint a tortát.
Tálalásnál egy cikket kihelyezünk, egyet pedig legyezőszerűen elterítünk. A szokásos módon elkészített pörköltből és gombapörköltből egy-egy adagot elé helyezünk. Díszítéshez sárgarépa karikát és párolt brokkoli rózsát használtam.
............................................................