ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsannamama.hupont.hu/

 

Linzer, keksz.

 Tartalom:

Mézeskalács ház (Bankóné Magdi)
Csokis keksz-torta (Judit Kozári)
Leveles, almás, egyszerűen (Szokolyi István) 
Adventi naptár (Tóthné Erzsike) 
Adventi naptár (Kudela Ildikó 
Kinyomós keksz (Gréta Benczik)  

-----------------------------------------------------------------------------

Mézeskalács ház (Bankóné Magdi)

mezeskalacshaz.jpg

 

HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
33 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
10 dkg porcukor
1 ek mézeskalács fűszerkeverék
1 tk szódabikarbóna
10 dkg vaj
1 dl méz
1 db tojás
 
Az összeragasztáshoz és a díszítéshez:
1 tojás fehérje
10 dkg porcukor
1kávés kanál citromlé
Egy csipet só
Egy evőkanál kukoricakeményítő
 

Elkészítés:

  1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott vajat, a mézet és a tojást. Átkeverjük, és kézzel egynemű tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát jól kilisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd tetszőleges formákat szaggatunk belőle egy kiszúróval. A kiszúrók a www.sussvelem.com webáruházban kaphatók, de saját sablon alapján is elkészíthető.
  3. A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel 10-15 perc alatt készre sütjük. Világos barnára kell sütni.

Csak a már teljesen kihűlt mézeskalácsokat ragaszd össze. A díszítést saját ötlet alapján készítheted.

              ......................................................................

 Csokis keksz-torta Judit Kozári)

 

csokis_keksztorta.jpg

 

Hozzávalók: 2 bögre liszt (2,5 dl bögrével számolva), 1 tk sütőpor, 1 csipet só, 0,75 bögre puha vaj, 0,5 bögre cukor, 0,5 bögre barna cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 db tojás, 1 cs csoki darabok (csepp formájú), 0,5 bögre mogyoróvaj (lehet helyettesíteni fél tábla csokoládéval is)  

A lisztet, sütőport és a sót egy tálba összekavarom. A vajat és a cukrokat, a vaníliás cukrot is, meg a tojást kézi robotgéppel eldolgozom. Utána beleöntöm a lisztet, összegyúrom és belerakom a csepp formájú csoki-darabokat.

Egy tortaformát kivajazok. A tésztát kettéválasztom, egyik felét belerakom a formába, kilapítom. Aztán rákenem a mogyoróvajat, majd a tészta másik felével beterítem az egészet. 180 fokon 30-40 percig sütöm.

(Melegen kell enni, mert ha kihűl, kicsit kemény lesz. De be lehet rakni a mikróba megmelegíteni, és olyan mintha sütőből vettük volna ki.) De szerintem keményen is finom.

                   .......................................................... 

Leveles, almás (Szokolyi István)

 

leveles-alm..jpg

 

1 csomag leveles tészta
3 - 4 db alma
alma-, vagy sárgabaracklekvár
cukor, fahéj 
1 tojás  

Az almákat megtisztítjuk, majd félbevágjuk, és vékonyan felszeleteljük.
A leveles tésztát 10 centi széles csíkokra vágjuk, és a szélétől 1-1 centi távolságra megkenjük a lekvárral.
A lekvárral lekent részre egy sorban elrendezzük az almaszeleteket, és megszórjuk cukorral elkevert fahéjjal. A széleit tojással lekenjük.
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
                     

                      ......................................................................

Adventi naptár (Tóthné Erzsike)

 

.._75.._adventi_naptar.jpg

 

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 76 dkg liszt
  • 34 dkg porcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csapott evőkanál mézes fűszer
  • 4 egész tojás
  • 20 dkg méz
  • 5 dkg margarin
  • Díszítéshez:
  • 1 tojásfehérje
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál citromlé
  • 24x40 cm hosszú, 10 méteres,(azaz 960 cm) keskeny kb 3 mm széles bordó fényes szalag a csillagok felkötéséhez
  • Egy vesszőkoszorú és egy masni a felakasztáshoz 

Elkészítése:

Felmelegítjük a mézet a vajjal és félretesszük. Nagyobb tálba mérjük a lisztet és a porcukrot, belekeverjük a szódabikarbónát és a fűszert is. Közepébe ütjük a tojást, beleöntjük a langyos vajas mézet, majd fakanállal vagy a robotgép tésztakeverőjével összedolgozzuk. Zárható dobozban másnapig hűvös helyen pihentetjük. Másnap kivesszük a tésztát, és alaposan meglisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 2 mm vékonyra kinyújtjuk és csillag formájú kiszúróval 30 darabot készítünk. Az igaz, hogy 24-re van szükségünk, de azért csináljunk 30-at, ha valamelyik nem jól sikerül, akkor legyen pótlásra lehetőség. A leeső részeket újra összegyúrjuk, és ismét fel lehet használni. 

Ha nem használjuk fel az egész tésztát, akkor a maradékot hűtőben tárolhatjuk, hogy újabb formákat készítsünk belőle.

Minden csillagon a felakasztáshoz egy lyukat kell készíteni, ahol a szalagot átfűzzük. Ezt szívószállal kell csinálni.

Előmelegített sütőben 180 fokon 6 perc alatt megsül. 

A megsült tésztát kihűlés után pihentetjük pár órát, mielőtt díszítenénk. 

A díszítést irókázás-nak hívjuk.

Az írókához kávédarálóval porrá őröljük a kristálycukrot, majd átszitáljuk, így biztosan nem marad benne nagyobb szemcse. Hozzávegyítjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét a robotgép habverőjével kezdjük keverni, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot, majd a citromlét is. Nem lesz szükség az egész cukormennyiségre, csak annyit teszünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.

Az írókát külön nejlonzacskóba töltjük, tetejét elgumizzuk. A zacskó alján kis lukat vágunk a díszítéshez. Az irókával 1-től 24-ig terjedő számokkal kell ellátni a csillagokat. Ez jelenti a december 1-től 24-ig terjedő napokat. 

A száradás alatt előkészíthetjük a 24 darab szalagot. Száradás után, a képen látható módon díszítjük az adventi koszorút az átfűzött bordó szalagokkal. 

Minden nap a dátumnak megfelelő csillagot el kell fogyasztani, így jelölve az adventi időszak elteltét.

 

                     ................................................................

 

Adventi koszorú (Kudela Ildikó)

 

adventi_koszoru.jpg

Hozzávalók:
76 dkg liszt
34 dkg porcukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csapott evőkanál mézes fűszer
4 egész tojás
20 dkg méz
5 dkg margarin

Díszítéshez:
1 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál citromlé (vagy ecet)

Felmelegítjük a mézet a vajjal és félretesszük. Nagyobb tálba mérjük a lisztet és a porcukrot, belekeverjük a szódabikarbónát és a fűszert is. Közepébe ütjük a tojást, beleöntjük a langyos vajas mézet, majd fakanállal vagy a robotgép tésztakeverőjével összedolgozzuk. Zárható dobozban másnapig hűvös helyen pihentetjük. Ha nem használjuk fel az egészet, akkor a maradékot hűtőben tárolhatjuk.

Másnap kivesszük a tésztát, és alaposan meglisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 2mm vékonyra kinyújtjuk, úgy kb. 30x30-as négyzet alakura. Ezután jól meglisztezzük, és 4 rét hajtjuk (balról jobbra, alulról felfelé). A szabadon levő jobb felső sarkot levágjuk szív alakúra (előre elkészített papír sablont is használhatunk). Amikor újra széthajtogatjuk a tésztát, akkor kapjuk a képen látható formát, amelynek 8 szirma van.
A leeső részt újra átgyúrjuk, kinyújtjuk és 8 kiscsillagot (vagy hópihét) szaggatunk ki. Az ismét keletkező maradékot átdolgozzuk, és ebből 4db 6cm-es kört szaggatunk ki, amelyek mindegyikéből egy 4cm-es kört kiveszünk, mert ebbe jön a teamécses (próbáljuk bele).
Sütőpapírra helyezzük a lapot, és a 8 csillagot is a szirmok közé, így egybesülnek. Külön mellé tesszük a mécses tartó 4db karikát is, amit majd úgy ragasztunk fel középre (irókával). 
Előmelegített sütőben 180 fokon 6 perc alatt megsül.
A megsült tésztát kihűlés után pihentetjük pár órát, mielőtt díszítenénk.
A díszítést írókázásnak hívjuk.
Az írókához kávédarálóval porrá őröljük a kristálycukrot, majd átszitáljuk, így biztosan nem marad benne nagyobb szemcse. Hozzávegyítjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét a robotgép habverőjével kezdjük keverni, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot, majd a citromlét is. Nem lesz szükség az egész cukormennyiségre, csak annyit teszünk bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.
Terülőmázat ebből készítünk, úgy, hogy kis pohárban pár evőkanál masszát kevés vízzel folyósabbra hígítunk. A terülőmázat vizes ecsettel simítjuk el az alap tésztán, és száradni hagyjuk.
Az írókát külön nejlonzacskóba töltjük, tetejét elgumizzuk. A zacskó alján kis lukat vágunk a díszítéshez. Az irókával ragasztjuk fel a mécsest tartó köröket.
Száradás után, a képen látható módon (vagy fantáziánk szerint) díszítjük az adventi koszorút.

 

                                    ..............................................

 

Kinyomós keksz (Gréta Benczik)

 

..67.._.kinyomos_keksz.jpg

 

  • Hozzávalók:
  • 200 g puha margarin
  • 8 g cukor
  • 350 g liszt
  • 1 db egész tojás (M-es)
  • 20 g vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve és héja
  • 1-2 evőkanál tej + szükség szerint

 A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy fél órát a hűtőbe pihentetjük. Kivesszük a hűtőből és próba nyomást végzünk a sütőpapíros lemezre, ha nehezen lehet kinyomni akkor tejjel puhítsuk a tésztát. 

 Betöltjük a tésztát a kinyomóba és a sütőpapíros lemezre nyomjuk.

A tetejét díszíthetjük darabos dióval, mandulával vagy lekvárral, stb. 

150 C fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt világos színűre sütjük. 

Ha jól zárható dobozba tesszük, sokáig eláll.

...........................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 




 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 16
Heti: 76
Havi: 557
Össz.: 95 055

Látogatottság növelés
Oldal: Linzer, keksz, pite
ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsamamaketto.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »