ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsannamama.hupont.hu/

 

Gulyás, Tokány  

Tartalom:

Zöldséges, tejfölös hús (Zsuzsamama) 
Kolozsvári sertésszeletek (Tóthné Erzsike) 
Kolozsvári s.tokány (Ádám Marton)
Lecsós cirkemáj galuskával (Tóthné Erzsike)
Tejfölös husi (Zsuzsamama)
Savanykás csirketokány gal.-val (Tóthné Erzsike)
Lencsegulyás (Zsuzsamama)

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Zöldséges, tejfölös hús (Zsuzsamama)

 

zoldseges_tejfolos_hus_cimke.jpg

 

1 kg csirkemell
4 dl tejföl
egy vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma
olaj, só, bors, szerecsendió (őrölt)
fél kg tészta
25 dkg sárgarépa
25 dkg cukkini
zöldségzöld

A hagymát az olajon megdinszteljük, beletesszük a tört fokhagymát, a kockára vágott húst, néhány percig pároljuk, majd hozzáadjuk a sárgarépát és a cukkini, az egészet puhára pároljuk. Fűszerezzük. Rátesszük a két-három evőkanál lisztet, elkeverjük. Kevés hideg vízzel felengedjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, zöldségzöldet. Összeforraljuk, ha kell, még ízesítjük. 

Főtt tésztával tálaljuk.

                  .................................................................

Kolozsvári sertésszeletek (Tóthné Erzsike)

 

kolozsvari_sertesszeletek.jpg

Hozzávalók:
8 szelet sovány sertéscomb (de bármely sovány húsból elkészíthető)
2 evőkanál zsiradék
1 kg savanyú káposzta kétszer átmosva
3 vöröshagyma, 4 fokhagyma
30 dkg kolozsvári szalonna
2 dl tejfel
só, bors, paprika, egész és őrölt kömény
lestyán (ez el is maradhat, de nagyon finom ízt ad az ételnek ha van)
5 db babérlevél
kapor (lehet szárított is)
Elkészítése:
A 2 kanál zsiradékot felhevítjük és a besózott húsokat mindkét oldalán megpirítjuk benne, hogy egy kis szint kapjon, és a szaftja bent maradjon.
A kockázott szalonnát megpirítjuk, majd a hagymákat üvegesre pároljuk a szalonnákon, fűszerezzük, és egy kevés vízzel felöntjük.
Az átmosott káposztát 3 részre osztjuk.
1 réteg káposztát elterítjük, rárakjuk a 4 db húst. Mindegyik húsra egy-egy csapott kanál tejfölt teszünk. 2 réteg káposztát elterítjük, rárakjuk a megmaradt 4 db húst. Mindegyik húsra egy-egy csapott kanál tejfölt teszünk. 3 réteg káposztát elterítjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje az egészet. Mennyiben szükséges, mert elfő a leve, közben is kiegészíthetjük egy kis vízzel. Készre főzzük!
Tálalás:
A káposzta halom tetejére helyezett húsra egy kanál tejfelt teszünk.
                ...................................................... 

Kolozsvári s.tokány (Ádám Marton)

 

 

temesvari_s._tokany_cimke.jpg

 

Hozzávalók: (4 adag) 
600 g sertéslapocka (csíkokra vágva)
100 g zöldbab
100 g füstölt szalonna
2 közepes db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 közepes db piros kaliforniai paprika
1 közepes db paradicsom
2 dl tejföl
1 teáskanál fűszerpaprika
2 púpozott ek finomliszt
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
2-3 db babérlevél,
1 csomó petrezselyem, aprítva
só, bors
5 dl víz

A sertéslapockát és a szalonnát csíkokra, a hagymát apróra, a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk. Ha friss zöldbabunk van, azt is 2-3 centisre daraboljuk.

A szalonnát kiolvasztjuk. Rátesszük a vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Belenyomjuk a fokhagymát, rászórjuk a köményt, babérlevelet. Egy-két percig pirítjuk. 

Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, és kb. 10 percig dinszteljük. Rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk.

Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi a húst, és félpuhára pároljuk. Beletesszük a babot, és rászórjuk a pirospaprikát. (Ha konzerv babunk van, azt csak akkor tegyük bele, ha a hús már puha.)

Ha a hús és a bab is megpuhult, behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel, rászórjuk a petrezselymet.  Forrás után levehetjük a tűzről. Párolt rizst, galuskát vagy főtt tésztát adhatunk mellé köretnek.

                 ...............................................................

Lecsós csirkemáj galuskával (Tóthné Erzsike)

 

lecsos_csirkemaj.jpg

Hozzávalók:

½ kg csirkemáj, 15 dkg kolozsvári szalonna, 10 dkg csemege szalonna, 60-70 dkg csemege paprika, 50 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, majoránna, kevés erős paprika, víz.

Hagymás galuskához: 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 6 deka vaj, ½ kg liszt, 2 tojás, csapott kávéskanál kurkuma, só, víz 

Elkészítése: A felkockázott csemege szalonnát zsírjára pirítom, és a felaprított hagymákat megdinsztelem rajta. A paradicsomról leszedem a héját, cikkekre vágom, rárakom a dinsztelt hagymára, hozzáadom a szeletekre vágott paprikát, fűszerezem és készre főzöm kevés víz hozzáadásával.

 A felkockázott kolozsvári szalonnát megpirítom, a szalonnát átrakom a lecsóba, a zsírján megpirítom a négyfelé vágott csirkemájakat. Amikor kész, belerakom a lecsóba és egybeforralom.

Közben a vajon megdinsztelem a hagymát. A lisztből, kurkumából, a tojásokból, a dinsztelt hagymából, só és víz hozzáadásával galuskatésztát készítek. Forrásban levő sós vízbe szaggatom. Amikor feljött a víz felszínére még 1 percig forralom, majd leszűröm és hideg vízzel alaposan leöblítem, hogy ne legyen ragacsos.

Tálalása: Átmelegített galuska közepére merem a lecsós csirke májat, idény-savanyúsággal fogyasztható.

                    ..........................................................

Tejfölös husi (Zsuzsamama)

 

tejfolos_husi_cimke.jpg

  • 1 kg csirkemell
  • 4 dl tejföl
  • egy vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma
  • olaj, só, bors, szerecsendió (őrölt)
  • fél kg tészta
  • fél kg gomba
  • zöldségzöld

A hagymát az olajon megdinszteljük, beletesszük a tört fokhagymát, a kockára vágott húst, darabokra vágott gombát, és puhára pároljuk. Fűszerezzük. Rátesszük a két-három evőkanál lisztet, elkeverjük. Kevés hideg vízzel felengedjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, zöldségzöldet. Összeforraljuk, ha kell, még ízesítjük. Főtt tésztával tálaljuk.

              .......................................................... 

Savanykás csirketokány gal.-val (Tóthné Erzsike)

 

sav._csirketokany_gal-val.jpg

 

  • Hozzávalók:

Egy egész csirkemell felkockázva (de lehet pulyka hús vagy sertés karaj is 3 vöröshagyma,
3 fokhagyma, 
20 dkg gépsonka 
20 dkg savanyú uborka és 1 dl uborkalé (kovászos uborka is jó) 
1 kis pohár tejfel és 2 evőkanál liszt a habaráshoz
Fűszerek: só, 3db babérlevél, csapott kávéskanállal a rozmaring, majoránna és fehérbors 
Galuskához: 1 kg liszt, 1 nagyobb fej hagyma, só, fekete bors, 1 kávéskanál kurkuma, 3 egész tojás, petrezselyem, víz és a kész galuskához olaj a bekeveréshez. 
Elkészítése: 
A gépsonkát egymásra helyezzük és gyufaszál vékony szeletekre vágjuk, majd a szeleteket hosszában elharmadoljuk. Későbbi felhasználásra félre tesszük. 

Az uborkát vékony lapokra vágjuk, majd a lapokat gyufaszál vékony szeletekre, melyeket szintén elharmadolunk hosszában. Későbbi felhasználásra félre tesszük. 
A hagymát és fokhagymát felaprítjuk, majd kevés zsiradékon megdinszteljük és félretesszük későbbi felhasználásra. 
A kisebb kockákra felkockázott csirkehúst kevés zsiradékon pirítjuk gyakori keverés mellett, amíg a levét elfőzzük. Ekkor tesszük hozzá a hagymákat, és elkeverjük, majd fűszereket is belekeverjük és tovább pirítjuk (ha szükséges tehetünk még hozzá kevés zsiradékot). Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje, majd hozzáadjuk a gépsonkát, uborkát, és az uborka levet és egybeforraljuk.
Elkészítjük a tejfölös habarást: kis pohár tejfel + 2 evőkanál liszt simára keverve, kiegyenlítve az ételből nyert 2 merőkanál lével. Ezzel felöntjük, és ismét egybeforraljuk. Közben elkészítjük a galuskát. 
Galuskatészta készítése: A hagymát felkockázzuk, és kevés zsiradékon megdinszteljük. Az lisztet a fűszerekkel együtt és a hagymával összekeverjük, annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrűbb tésztát kapjunk. Nokliszaggatóval kiszaggatjuk, bőséges vízben kifőzzük. Forrás után leszűrjük és hideg vízzel alaposan leöblítjük, lecsepegtetjük és olajjal bekeverjük, hogy ne ragadjon össze. Tálaláshoz fel kell melegíteni, mert a hidegvízes öblítés alaposan lehűtötte.

                      .........................................................

Lencsegulyás (Zsuzsamama)

 

.._.._lencsegulyas.jpg


 50 dkg lencse
 Fél kg füstölt csont
 10 dkg füstölt szalonna
1 db közepes vöröshagyma
 1 db sárgarépa
 1 db fehérrépa
 4 gerezd fokhagyma
 2 db babérlevél
 3 evőkanál olaj

A nokedlihez: liszt, tojás 

A lencsét átválogatjuk és beáztatjuk 3 órára. A szalonnát feldaraboljuk és egy nagy edényben kevés olaj és víz hozzáadásával, megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és együtt pirítjuk őket. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, közben és hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és fehérrépát. A lencsét leszűrjük, átöblítjük és azt is hozzáadjuk. Felöntjük hideg vízzel, és az előzőleg megfőzött füstölt csont főzőlevével. (Kis adagokban tegyük hozzá, mert erősen sós lehet.) Beletesszük a babérleveleket, a tört fokhagymát, sózzuk (!), borsozzuk, és puhára főzzük. Beleszaggatjuk a nokedlit, és beletesszük a csontról leszedett húsdarabokat, és két evőkanál ecetet.  Tálaláskor tejföllel kínáljuk.

 

                          .....................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 17
Tegnapi: 16
Heti: 86
Havi: 567
Össz.: 95 065

Látogatottság növelés
Oldal: Gulyás, Tokány
ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsamamaketto.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »