ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA

Sütés, főzés, kezdőknek és haladóknak. ZSUZSAMAMA ELSŐ FŐZŐOLDALA linkje: http://zsuzsannamama.hupont.hu/


Töltöttkáposzta

Tartalom:

Csirkés székelykáposzta (Zsuzsamama)
 
Óda a töltöttkáposztához (Zsuzsamama és Csuhaj Tibor)
 
Paradicsomos káposzta (Tóthné Erzsike)
 
Húsos káposzta (Zsuzsamama)
 
Töltöttkáposzta (Zsuzsamama)
 

 

_____________________________________________________

Csirkés székelykáposzta (Zsuzsamama)

csirkes_szekelykap..jpg

 

60 dkg csirkemell, vagy comb
80 dkg savanyú káposzta
10-15 dk húsos füstölt szalonna, felkockázva
2 fej vöröshagyma, kockára vágva
3-4 gerezd fokhagyma, összetörve
1 paprika
1-2 paradicsom
1- 2 kanál őrölt pirospaprika
só, bors, kömény
 
 (Most felső combot használtam, és egészben hagytam.)
Kevés zsiradékon, pici víz hozzáadásával átpirítjuk a szalonnát. Rátesszük a vöröshagymát, ezzel is tovább pirítjuk, majd rádobjuk a fokhagymát és a piros paprikát. (Nehogy leégjen!) Most tesszük rá a húst. Kevés vízzel felengedjük, beletesszük a paprikát, paradicsomot, fűszerezzük, és lefedve félpuhára főzzük.
A káposzta levét csavarjuk ki, és vágjuk kisebb darabokra. (Ha nagyon sós, vagy savanyú, akkor mossuk át.) Adjuk hozzá a húshoz. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje az ételt.
Főzzük puhára. Tejföllel, puha kenyérrel tálalhatjuk.

               ................................................................. 

 

Óda a töltöttkáposztához (Zsuzsamama és Csuhaj Tibor)

 

oda_a_toltottkap..jpg

 

 

 

ÓDA A TÖLTÖTTKÁPOSZTÁHOZ
 
Üdv a káposztának, melynek benne apraja-nagyja,
 
És a két szép állatnak, mely a húsát beleadja.
 
Áldottak, akik az ételüket eléjük rakták,
 
És a hentesek, akik szépen be is csomagolták.
 
 
 
Hála annak, aki husit darált,
 
S kidobta a mócsingot, ha talált.
 
Belerakott vörös- és fokhagymát,
 
Kakukkfüvet, finom Majorannát,

 

Ízesített borssal, paprikával, sóval,
 
Összegyúrta aztán némi rizzsel, - szóval
 
Megadta néki azt a keverőtálban,
 
Amitől összefut majd a nyál a szájban.
 
 
 
Csapta aztán a bal, majd jobb tenyerébe,
 
És belegöngyölte káposztalevélbe.
 
Azt pedig hamarost magába fogadta
 
A tűzön rotyogó savanyúkáposzta.
 
Gondos kéz helyezte azután a tálba,

 

Ízesítésül még tejfölt rakott rája.
 
És áldott a kéz, mely asztalunkra hozta,
 
Hogy vérré válj bennünk ó, töltöttkáposzta.
 
Elmúlásod miatt – ezt szavunkra mondjuk –
 
El nem múló bánatunkat, Sörbe, borba fojtjuk. 
 
Csuhaj Tibor
 

             .................................................................

 

Paradicsomos káposzta (Tóthné Erzsike)

 

paradicsomos_kaposzta.jpg

 

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • Kisebb fej káposzta
  • 2 ek olaj (vagy más zsiradék)
  • Befőzött paradicsom vagy sűrített konzerv paradicsom (ízlés szerint)
  • Fűszerek: só, pirospaprika, bors, majoránna, őrölt kömény, cukor (ízlés szerint)
  • Víz annyi, hogy a szeletelt káposztát éppen ellepje
  • Virsli személyenként 1 pár

Elkészítése:

A hagymát felaprítjuk, és a zsiradékon megdinszteljük. Fűszerezzük, a csíkokra vágott káposztát belehelyezzük, felöntjük a vízzel és készre főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomot, összeforraljuk, hogy az ízek összeérjenek. Aki rántva szereti, az készítsen egy laza rántást, melyet a paradicsommal együtt lehet hozzáadni. A virslit külön főztem meg, és csak tálaláskor került a káposztához.

 

                ................................................................

 

Húsos káposzta (Zsuzsamama)

 

husos_kaposzta_cim.jpg

50 dkg sertéslapocka, felkockázva
75 dkg savanyú káposzta
2 fej hagyma, felaprítva
5-6 gerezd fokhagyma, összetörve
, bors, köménymag
1 ek pirospaprika, tejföl 

A vöröshagymát, kevés zsiradékon megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, pirospaprikát, rádobjuk a húst, jól összekeverjük, kevés vizet öntünk rá, és 15-20 percig főzzük.

Hozzákeverjük a savanyú káposztát, (annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje az ételt), fűszerezzük. Lefedjük és kis lángon puhulásig főzzük. Kenyérrel, tejföllel kínáljuk.

Ha túl savanyú lenne a káposzta, csavarjuk ki a levét, vagy mossuk ki.

                       .....................................................

Töltött káposzta (Zsuzsamama)

 

toltott_kaposzta_labasban.jpg

 

Ahogy Irma mamától tanultam.

2 kg savanyú, apró káposzta
1 fej savanyú káposzta
1 füstölt csülök, vagy füstölt csont
Töltelékhez:
1 és negyed kilogramm sertés,
40 dekagramm marha,
40 dekagramm füstölt, darált hús.
Körülbelül:
20 dkg rizs, félig megfőzve,
2-3 vöröshagyma,
1 közepes fej fokhagyma,
1 tojás.
Fűszerek: majoránna, őrölt kömény, őrölt bors, pirospaprika, őrölt koriander, kevés só, mert a füstölt hús erősen sózva van. (Tehát kóstolgatni!)
 

A vöröshagymát egy kis zsiradékon megfonnyasztjuk, belekerül a tört fokhagyma, pirospaprika.
Langyosra hűtjük ezt és a rizst is. Mindkettőt hozzákeverjük a darált húsokhoz. Majd fűszerezzük.
Amikor ez kész, káposzta-levelekbe töltjük.
A lábas aljára egy réteg apró káposztát szórunk, majd a gombócok következnek. A tetején apró káposzta legyen. Felöntjük vízzel, valamint a csülök főzőlevével, és körülbelül 1 – 1,5 óra hosszáig főzzük. (Egy csülköt, vagy füstölt csontot előzőleg megfőzünk. Annak a levével öntjük fel.)
Vigyázat! Ez is nagyon sós lehet. Először csak kevéssel kezdjük.
Amikor megfőtt, berántjuk. Ehhez még kell:
2-3 evőkanál liszt, egy jó nagy fej vöröshagyma, egy kisebb fej fokhagyma, pirospaprika. 
A berántás előtt kivesszük a gombócokat. (Így jobban lehet kezelni.)

Amikor a rántással is forrt egyet – kettőt, akkor tesszük bele az előzőleg megfőzött, apróra vágott füstölt csülköt, vagy a füstölt csontról leszedett húsdarabokat és végül a gombócokat. Amikor minden benne van, akkor egyet forralunk rajta.

 

           ......................................................................

 

Töltöttkáposzta (Zsuzsamama)

 

..58.._.._toltottkap..jpg

 

 Ahogy Irma mamától tanultam.

2 kg savanyú, apró káposzta
1 fej savanyú káposzta
1 füstölt csülök, vagy füstölt csont
Töltelékhez:
1 és negyed kilogramm sertés,
40 dekagramm marha,
40 dekagramm füstölt, darált hús.
Körülbelül:
20 dkg rizs, félig megfőzve,
2-3 vöröshagyma,
1 közepes fej fokhagyma,
1 tojás.
Fűszerek: majoránna, őrölt kömény, őrölt bors, pirospaprika, őrölt koriander, kevés só, mert a füstölt hús erősen sózva van. (Tehát kóstolgatni!)

A vöröshagymát egy kis zsiradékon megfonnyasztjuk, belekerül a tört fokhagyma, pirospaprika.
Langyosra hűtjük ezt és a rizst is. Mindkettőt hozzákeverjük a darált húsokhoz. Majd fűszerezzük.
Amikor ez kész, káposzta-levelekbe töltjük.
A lábas aljára egy réteg apró káposztát szórunk, majd a gombócok következnek. A tetején apró káposzta legyen. Felöntjük vízzel, valamint a csülök főzőlevével, és körülbelül 1 – 1,5 óra hosszáig főzzük. (Egy csülköt, vagy füstölt csontot előzőleg megfőzünk. Annak a levével öntjük fel.)
Vigyázat! Ez is nagyon sós lehet. Először csak kevéssel kezdjük.
Amikor megfőtt, berántjuk. Ehhez még kell:
2-3 evőkanál liszt, egy jó nagy fej vöröshagyma, egy kisebb fej fokhagyma, pirospaprika.

A berántás előtt kivesszük a gombócokat. (Így jobban lehet kezelni.)

Amikor a rántással is forrt egyet – kettőt, akkor tesszük bele az előzőleg megfőzött, apróra vágott füstölt csülköt, vagy a füstölt csontról leszedett húsdarabokat és végül a gombócokat. Amikor minden benne van, akkor egyet forralunk rajta.

 

....................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 25
Heti: 80
Havi: 450
Össz.: 94 948

Látogatottság növelés
Oldal: Töltöttkáp. Paradics.káp.
ZSUZSAMAMA MÁSODIK FŐZŐOLDALA - © 2008 - 2024 - zsuzsamamaketto.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »