Töltöttkáposzta
Tartalom:
Csirkés székelykáposzta (Zsuzsamama)
Óda a töltöttkáposztához (Zsuzsamama és Csuhaj Tibor)
Paradicsomos káposzta (Tóthné Erzsike)
Húsos káposzta (Zsuzsamama)
Töltöttkáposzta (Zsuzsamama)
_____________________________________________________
Csirkés székelykáposzta (Zsuzsamama)
60 dkg csirkemell, vagy comb
80 dkg savanyú káposzta
10-15 dk húsos füstölt szalonna, felkockázva
2 fej vöröshagyma, kockára vágva
3-4 gerezd fokhagyma, összetörve
1 paprika
1-2 paradicsom
1- 2 kanál őrölt pirospaprika
só, bors, kömény
(Most felső combot használtam, és egészben hagytam.)
Kevés zsiradékon, pici víz hozzáadásával átpirítjuk a szalonnát. Rátesszük a vöröshagymát, ezzel is tovább pirítjuk, majd rádobjuk a fokhagymát és a piros paprikát. (Nehogy leégjen!) Most tesszük rá a húst. Kevés vízzel felengedjük, beletesszük a paprikát, paradicsomot, fűszerezzük, és lefedve félpuhára főzzük.
A káposzta levét csavarjuk ki, és vágjuk kisebb darabokra. (Ha nagyon sós, vagy savanyú, akkor mossuk át.) Adjuk hozzá a húshoz. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje az ételt.
Főzzük puhára. Tejföllel, puha kenyérrel tálalhatjuk.
.................................................................
Óda a töltöttkáposztához (Zsuzsamama és Csuhaj Tibor)
ÓDA A TÖLTÖTTKÁPOSZTÁHOZ
Üdv a káposztának, melynek benne apraja-nagyja,
És a két szép állatnak, mely a húsát beleadja.
Áldottak, akik az ételüket eléjük rakták,
És a hentesek, akik szépen be is csomagolták.
Hála annak, aki husit darált,
S kidobta a mócsingot, ha talált.
Belerakott vörös- és fokhagymát,
Kakukkfüvet, finom Majorannát,
Ízesített borssal, paprikával, sóval,
Összegyúrta aztán némi rizzsel, - szóval
Megadta néki azt a keverőtálban,
Amitől összefut majd a nyál a szájban.
Csapta aztán a bal, majd jobb tenyerébe,
És belegöngyölte káposztalevélbe.
Azt pedig hamarost magába fogadta
A tűzön rotyogó savanyúkáposzta.
Gondos kéz helyezte azután a tálba,
Ízesítésül még tejfölt rakott rája.
És áldott a kéz, mely asztalunkra hozta,
Hogy vérré válj bennünk ó, töltöttkáposzta.
Elmúlásod miatt – ezt szavunkra mondjuk –
El nem múló bánatunkat, Sörbe, borba fojtjuk.
Csuhaj Tibor
.................................................................
Paradicsomos káposzta (Tóthné Erzsike)
Hozzávalók:
Elkészítése:
A hagymát felaprítjuk, és a zsiradékon megdinszteljük. Fűszerezzük, a csíkokra vágott káposztát belehelyezzük, felöntjük a vízzel és készre főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomot, összeforraljuk, hogy az ízek összeérjenek. Aki rántva szereti, az készítsen egy laza rántást, melyet a paradicsommal együtt lehet hozzáadni. A virslit külön főztem meg, és csak tálaláskor került a káposztához.
................................................................
Húsos káposzta (Zsuzsamama)
50 dkg sertéslapocka, felkockázva
75 dkg savanyú káposzta
2 fej hagyma, felaprítva
5-6 gerezd fokhagyma, összetörve
só, bors, köménymag
1 ek pirospaprika, tejföl
A vöröshagymát, kevés zsiradékon megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, pirospaprikát, rádobjuk a húst, jól összekeverjük, kevés vizet öntünk rá, és 15-20 percig főzzük.
Hozzákeverjük a savanyú káposztát, (annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje az ételt), fűszerezzük. Lefedjük és kis lángon puhulásig főzzük. Kenyérrel, tejföllel kínáljuk.
Ha túl savanyú lenne a káposzta, csavarjuk ki a levét, vagy mossuk ki.
.....................................................
Töltött káposzta (Zsuzsamama)
Ahogy Irma mamától tanultam.
2 kg savanyú, apró káposzta
1 fej savanyú káposzta
1 füstölt csülök, vagy füstölt csont
Töltelékhez:
1 és negyed kilogramm sertés,
40 dekagramm marha,
40 dekagramm füstölt, darált hús.
Körülbelül:
20 dkg rizs, félig megfőzve,
2-3 vöröshagyma,
1 közepes fej fokhagyma,
1 tojás.
Fűszerek: majoránna, őrölt kömény, őrölt bors, pirospaprika, őrölt koriander, kevés só, mert a füstölt hús erősen sózva van. (Tehát kóstolgatni!)
A vöröshagymát egy kis zsiradékon megfonnyasztjuk, belekerül a tört fokhagyma, pirospaprika.
Langyosra hűtjük ezt és a rizst is. Mindkettőt hozzákeverjük a darált húsokhoz. Majd fűszerezzük.
Amikor ez kész, káposzta-levelekbe töltjük.
A lábas aljára egy réteg apró káposztát szórunk, majd a gombócok következnek. A tetején apró káposzta legyen. Felöntjük vízzel, valamint a csülök főzőlevével, és körülbelül 1 – 1,5 óra hosszáig főzzük. (Egy csülköt, vagy füstölt csontot előzőleg megfőzünk. Annak a levével öntjük fel.)
Vigyázat! Ez is nagyon sós lehet. Először csak kevéssel kezdjük.
Amikor megfőtt, berántjuk. Ehhez még kell:
2-3 evőkanál liszt, egy jó nagy fej vöröshagyma, egy kisebb fej fokhagyma, pirospaprika. A berántás előtt kivesszük a gombócokat. (Így jobban lehet kezelni.)
Amikor a rántással is forrt egyet – kettőt, akkor tesszük bele az előzőleg megfőzött, apróra vágott füstölt csülköt, vagy a füstölt csontról leszedett húsdarabokat és végül a gombócokat. Amikor minden benne van, akkor egyet forralunk rajta.
......................................................................
Töltöttkáposzta (Zsuzsamama)
Ahogy Irma mamától tanultam.
2 kg savanyú, apró káposzta
1 fej savanyú káposzta
1 füstölt csülök, vagy füstölt csont
Töltelékhez:
1 és negyed kilogramm sertés,
40 dekagramm marha,
40 dekagramm füstölt, darált hús.
Körülbelül:
20 dkg rizs, félig megfőzve,
2-3 vöröshagyma,
1 közepes fej fokhagyma,
1 tojás.
Fűszerek: majoránna, őrölt kömény, őrölt bors, pirospaprika, őrölt koriander, kevés só, mert a füstölt hús erősen sózva van. (Tehát kóstolgatni!)
A vöröshagymát egy kis zsiradékon megfonnyasztjuk, belekerül a tört fokhagyma, pirospaprika.
Langyosra hűtjük ezt és a rizst is. Mindkettőt hozzákeverjük a darált húsokhoz. Majd fűszerezzük.
Amikor ez kész, káposzta-levelekbe töltjük.
A lábas aljára egy réteg apró káposztát szórunk, majd a gombócok következnek. A tetején apró káposzta legyen. Felöntjük vízzel, valamint a csülök főzőlevével, és körülbelül 1 – 1,5 óra hosszáig főzzük. (Egy csülköt, vagy füstölt csontot előzőleg megfőzünk. Annak a levével öntjük fel.)
Vigyázat! Ez is nagyon sós lehet. Először csak kevéssel kezdjük.
Amikor megfőtt, berántjuk. Ehhez még kell:
2-3 evőkanál liszt, egy jó nagy fej vöröshagyma, egy kisebb fej fokhagyma, pirospaprika.
A berántás előtt kivesszük a gombócokat. (Így jobban lehet kezelni.)
Amikor a rántással is forrt egyet – kettőt, akkor tesszük bele az előzőleg megfőzött, apróra vágott füstölt csülköt, vagy a füstölt csontról leszedett húsdarabokat és végül a gombócokat. Amikor minden benne van, akkor egyet forralunk rajta.
....................................................................